Létrehozva: 2020.02.04.

Kész őrület, így öregít a cigi, a pia és a cukor

Csodatévő ránctalanító kenceficék, kozmetikai kezelések és plasztikai műtétek – sok nő kizárólag ezekkel a drága fegyverekkel próbál küzdeni az öregedés ellen. Pedig hatékonyabb, ha a támadást belülről indítjuk, és elsőként a szervezetünket és bőrünket pusztító káros szenvedélyeknek üzenünk hadat.

  • Cigaretta
  • A legveszedelmesebb bőrgyilkos

    Minden dohányos tudja, hogy szenvedélye nem csak az egészségre káros, de ráncosít is, sokan mégis attól félnek, ha leteszik a cigit, meghíznak. Pedig sokkal könnyebb a plusz kilók ellen védekezni, mint a bőr rohamos elöregedését visszafordítani.

    Mit tesz veled?

    A dohányzás felgyorsítja a sejtek és szövetek természetes öregedését, lassítja a sejtképződést, így a bőr kiszárad, nem termel elég kollagént, és hamarabb kezd ráncosodni. Szűkíti a vérereket, így az ásványi anyagokban, vitaminokban és oxigénben gazdag friss vérből kevesebb jut el a szövetekhez, továbbá gátolja a kollagéntermeléshez nélkülözhetetlen C-vitamin felszívódását, a füstben levő szén-monoxid pedig kiszorítja az oxigént a vérből, ezért a bőröd könnyen szürkébbé, fakóbbá válik. A dohányzás okozta ráncok ráadásul az arcon, vagyis mindenki által jól látható helyen jelennek meg leginkább: a szem körül azért, mert ott a legvékonyabb a bőrünk, a száj körül pedig azért, mert ott a bőr szíváskor mindig összehúzódik.

    A kép illusztráció
    Fotó: pixaby

    Mit tegyél te?

    Soha egy slukkot se!

  • Alkohol
  • A legrosszabb pirosító

    Még szakemberek szájából is gyakran hallani, hogy naponta egy pohár bor jót tesz az egészségnek, legalábbis a szív- és érrendszernek. A bőrödet azonban a még a mértéktartó alkoholfogyasztás is megviseli, ha rendszeressé válik.

    Mit tesz veled?

    Bár a dohányzással ellentétben az alkohol tágítja az ereket, az ennek következtében kipirosodó bőr hosszabb távon rozáceássá, bíborvörössé és pörsenésessé válhat, ami egészen biztosan nem a fiatalság hamvas rózsaszínére emlékeztet majd. Emellett minden szeszes ital vízhajtó, így kiszárítja a bőrt. Az apró hajszálráncok először az arcon, főleg a szem környékén jelennek meg. A bőr korai elöregedéséhez vezet az is, hogy az alkohol gátolja a szükséges vitaminok és kálium beépülését.

    Fotó: Pixabay.com

    Mit tegyél te?

    Legfeljebb egy kis vörösbort igyál, a szervezeted folyadékveszteségét pedig pótold azonnal legalább kétszer annyi vízzel.

  • Kávé
  • A kétarcú koffeinbomba

    Való igaz, hogy a kávéban található koffein simítja a bőrt és hatásos a narancsbőr ellen, de csak ha külsőleg érintkezik a testünkkel, vagyis krémek, kávézaccos testradír, pakolás összetevőjeként. Hagyományos, ital formájában viszont csínján kell bánni vele.

    Mit tesz veled?

    Az alkoholhoz hasonlóan a koffein – így nem csak a kávé, de a fekete tea és a kóla és az energiaital is – értágító és vízhajtó, ezért éppúgy vörös foltokat eredményezhet, valamint szárazzá és ráncossá teszi a bőrt. A csersavtartalma miatt erősen savasítja a szervezetet is, aminek tünete lehet többek között, hogy a bőr sápadttá és szürkés színűvé válik, elvékonyodik és kirepedezik.

    Fotó: 123rf

    Mit tegyél te?

    Ne fogyassz el naponta többet egy-két csésze kávénál, azt se éhgyomorra. Kávé után pedig igyál vizet!

  • Cukor
  • A fehér ördög

    A szenvedélyek közül talán az édességfüggőség öregítő hatása a legkevésbé közismert: ha a szépségről van szó, akkor leginkább csak az elhízás veszélye jut eszünkbe a cukros nyalánkságok kapcsán..

    Mit tesz veled?

    Az egyszerű szénhidrátok rettentően felgyorsítják az öregedés folyamatát. Minél több cukor jut a szervezetbe, annál több kötődik a bőr rugalmasságát biztosító fehérjékhez, a kollagén- és elasztinrostokhoz. Ezáltal azok elveszítik a tartásukat, összetöredeznek, a bőr pedig egyre petyhüttebbé és ráncosabbá válik. Hasonló folyamat megy végbe a túl sok keményítő, vagyis gabonafélék, liszttel készült ételek fogyasztása esetén, mert a szervezet azokat is cukorrá alakítja.

     

    Mit tegyél te?

    Figyelj oda az étrendedre! A cukrot helyettesítsd természetes édesítőkkel, például sztíviával, a magas keményítőtartalmú gabonafélék helyett pedig válassz alacsonyabbat, például kölest.

     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

    origo.hu

    Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

    life.hu

    Borzalmas jövőt vetít előre az épület, amiben 20 ezer ember él együtt

    mandiner.hu

    Schiffer András: „A jogállamiságot pontosan az Európai Unió rúgja fel azzal, hogy pörölykalapácsként használja a szerveit a Magyarország elleni geopolitikai küzdelemben” (VIDEÓ)

    ripost.hu

    Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

    hirtv.hu

    Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

    origo.hu

    Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

    travelo.hu

    Ittas nő miatt hajtott végre kényszerleszállást egy Budapestről induló repülő

    origo.hu

    Elárasztanak minket a poloskák, ilyen veszélyesek még sosem voltak

    ripost.hu

    Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

    ripost.hu

    Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    MEDICINA

    Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

    MEDICINA

    Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

    MEDICINA

    4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

    MEDICINA

    Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

    MEDICINA

    „Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

    MEDICINA

    Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

    MEDICINA

    Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

    MEDICINA

    Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet