MEDICINA

Hoppá, itt az elektromos sapka kopaszodás ellen

Állatkísérletekben már bizonyított eljárást tesztelnek mostanában Amerikában. A sapkába épített elektromos tapaszok képesek megállítani a kopaszodást, sőt, segítenek visszanöveszteni az elvesztett hajszálakat. De vajon hogyan?
címkék:

Elkészült az első olyan baseballsapka, amely apró elektromos impulzusokkal ingerli a fejbőrt, és ezáltal szünteti meg a férfias kopaszodást. Az elektromos tapaszokkal ellátott sapkát az állatkísérletek után az egyik kutató kopaszodó édesapján tesztelték – sikerrel. A férfinak egy hónapnyi rendszeres sapkaviselés után új hajszálai nőttek. Az elektromosság segítségével patkányokon végzett kísérletek is azt sugallják, hogy ez a módszer legalább annyira hasznos, ha nem hasznosabb, mint a leggyakoribb hajnövesztő szerek. Mellékhatása egyelőre nem jelentkezett.

Kopaszodás 01

Fotó: Pixabay.com

Az egy milliméter vastag, rugalmas műanyag tapaszokat a fej természetes mozgása tölti fel elektromos feszültséggel, ezt pedig gyenge, egy cseppet sem kellemetlen impulzusok formájában adja tovább a sapka a fejbőr felé. Az elektromos impulzusok a hajnövekedésért felelős vegyületek termelődését serkentik a fejbőrben. Dr. Xudong Wang, az amerikai University of Wisconsin mérnöke hosszú évek fejlesztő munkája után édesapján tesztelte a sapkát. A férfi a prototípus egy hónapnyi rendszeres viselése után számos új hajszálat növesztett.

Az elektromos tapaszokat korábban genetikai hiba miatt szőrtelen patkányokon is tesztelték. A bőrük más részére egy klasszikus, hatásos hajnövesztőszert (minoxidil tartalmú krémet) vagy placebót kentek fel. Az elektromosság hatására a patkányok szőre 2 milliméternyit nőtt, miközben a minoxidil tartalmú krémtől csak egyet, és a sűrűsége is nagyobb volt, mint a minoxidillal kezelt területeken. A kutatók ezután mikroszkóp alatt vizsgálták az állatok bőrét, és azt találtak, hogy a hajnövekedésben fontos szerepet játszó vegyületek termelése erősödött fel az elektromos kezelés hatására.

Kopaszodás 02

Fotó: Pixabay.com

Dr. Wang biztos benne, hogy a kopaszodó férfiakon is segíthet az új találmány, de leginkább azoknál van esély a sikerre, akik még csak nemrég kezdtek veszíteni a hajukból – aki hosszú évek óta kopaszodik, annál megtörténhet, hogy sapkával sem sikerül számottevő eredményt elérni, mivel az elektromosság csak az alvó szőrtüszőket képes életre kelteni. Dr. Wang szerint napi pár óra sapkaviselés már elég a sikerhez. A hajvesztés megállítását szolgáló elektromos kezelések már most is léteznek, ehhez viszont hosszú órákig kell egy géppel összekötve ülni.

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?