MEDICINA

Hatnak-e a gyógynövények a koronavírus ellen?

Vajon bevethetjük-e a hagyományos gyógymódokat a koronavírus-fertőzés ellen? Vannak-e olyan gyógynövények, amelyek segíthetik a fertőzöttek gyógyulását?

A hivatalos orvosi álláspont és a jelenlegi ismeretek szerint nincs olyan gyógynövény, gyógynövény-kivonat vagy illóolaj, amely házi gyógymódként alkalmazva bizonyítottan megelőzné vagy gyógyítaná a koronavírus-fertőzést. Vagyis a betegség megelőzésének módja még mindig a maszkviselés, a távolságtartás és a gyakori kézmosás, fertőtlenítés.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Gyógynövény – Covid – 01

Fotó: Pixabay.com

A CMC Déli Klinika Dr. Jankovics István vezette kutatócsoportja viszont nemrég arról számolt be, hogy a mediterrán bodorrózsa (Cistus Creticus) kivonata a vírusszaporodás vizsgálatához gyakran használt szövettenyészeten, a zöld majom veséjéből származó szövetkultúrában semlegesíti, elpusztítja a koronavírust, illetve gátolja annak szaporodását. Ennek alapján, valamint azt is figyelembe véve, hogy a bodorrózsa a vírusfertőzés okozta immunreakciókat is képes irányítani, a kutatók azt feltételezik, hogy a gyógynövény kivonata az emlősök légzőrendszerében is képes lehet meggátolni a fertőzést, vagy csökkenteni a súlyosságát.

Gyógynövény – Covid – 02

Fotó: Pixabay.com

A növény nagy mennyiségben tartalmaz olyan antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatású polifenolokat, amelyek gátolják a vírusok felszínén található enzimeket, így a vírus nem tud bejutni a sejtekbe és ott szaporodni. A kutatók ráadásul azt is vizsgálták, hogy a bodorrózsa és más, immunrendszer-támogatóként és vírusellenes hatásúként ismert gyógynövények, például az orvosi zsálya, a bíbor kasvirág és antioxidáns hatású kivonatok képesek-e gátolni a fertőzést. A kutatás eredménye hasonlóan biztató. A bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) kivonata általában jó hatású, ha a felső légúti betegségek esetén a tünetek megjelenésekor szedni kezdjük, de a koronavírussal kapcsolatban egyelőre még nincsenek az önálló alkalmazásáról megbízható adatok. Épp ezért nem érdemes megelőző célzattal, folyamatosan szedni.

A keleti gyógyászat viszont a kínai kultúra egyik szimbolikus gyógynövényét, a lótuszt véli hasznosnak – a koronavíruson nemrég átesett Szijjártó Péter külügyminiszter legalábbis lótuszvirág-kapszulákat kapott ajándékba kollégájától, Wang Yi kínai külügyminisztertől.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?