MEDICINA

Ez történik a testeddel, ha elhagyod a koffeint

Az új év kezdetén sokan szeretnének változtatni az életükön. Sokszor elég egy aprócska átalakítás. Most megmutatjuk, hogyan újul meg a tested, ha elhagyod a koffeint.
címkék:

Szinte minden felnőtt a napi titkos energiatartalékait a koffeinből szerzi be. Lehet ez kávé, tea, de akár energiaital is. A lényeg, hogy elűzze a fáradtságot és egy kicsit emelje a munkabírásod. Ezekről az élvezeti szerekről lemondani nagyon nehéz, azonban akik már megtették, azok viszont csodaként élik meg minden napjukat. Mutatjuk, milyen előnyökkel jár, ha elhagyod a koffeint.

Az elvonási tünetek helyett igyál!

Sokan azért félnek letenni az ajzószereket, mert a droghoz hasonlóan elvonási tüneteket okoz a hiányuk. Ez azonban csak abban az esetben történik meg, ha naponta legalább 3-4 csésze kávét vagy 6-8 pohár teát is felhörpintesz. A koffeinmegvonás tünetei fejfájásban és ingerlékenységben mutatkoznak meg, de ezeket egy apró trükkel el is tudod kerülni.

Fokozatosan vond meg magadtól az italokat. A feketédbe keverj koffeinmentes porokat, teát pedig csak fél adagokban igyál. A szervezet víztartalmát sok folyadékkal pótold. Így elkerülheted a 7-10 napig tartó kellemetlen érzéseket.

Fogyaszd magad karcsúra!

Hiába követed a legsanyargatóbb diétát, ha néha lecsúszik az a pohárka cukros, tejes lötty. Ha édesen iszod a kávéd, az legalább 200 kalória pluszt jelent a szervezetednek. Hidd el, ha leteszed a koffeint, meglepő gyorsasággal a kilók is elkezdenek lemászni rólad.

Jobb alvás, frissebb ébredés!

Hiába ittad az utolsó eszpresszódat 6 órával lefekvés előtt, a szervezeted még mindig a hatása alatt áll. A mély és pihentető alvás is kizárt, reggel fáradtan ébredsz és már nyúlsz is a következő pohárért. Az ördögi körből pedig nem lehet kiszállni, csak erős akarattal.

Ha már egy hete nem fogyasztottál koffeintartalmú italokat, a tested sokkal relaxáltabb állapotba tud kerülni az éjszaka folyamán.

Az ébredés pedig mennyei lesz kávé nélkül is.

Ha kávézol, egy életen át menekülsz!

A koffein bizonyítottan élénkítő hatású, mivel közvetlenül serkenti az idegrendszert. Ez pedig elindítja az adrenalintermelést. Így a tested állandóan menekülő üzemmódban, ugrásra készen áll, a vérnyomásod az egekbe szökik. Ezt a strapás életvitelt nem sokáig élvezheted büntetlenül. Előbb vagy utóbb a szíved és az érrendszered sérülni fog. Egy kávémentes hét után már érezheted a kiegyensúlyozottságot és a nyugalmat.

 

 

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?