MEDICINA

Ez a 10 pont mutatja kézfejünkön a koronavírus-fertőzést

A koronavírus-fertőzés tünetei és hosszútávú hatásai széles skálán mozognak: a hasmenéstől kezdve a szaglásvesztésen át egészen az álmatlanságig. Egy friss felfedezés szerint a körmökön is elváltozásokat okozhat a Covid-19.

Tim Spector, a londoni King's College genetikai epidemiológia tanszékének vezető professzora az elmúlt időszakban egy szokatlan, eddig ismeretlen koronavírus-fertőzés okozta tünetre lett figyelmes: a betegségen átesett személyek közül sokaknak jelentek meg a körmein hosszanti vonalak, úgynevezett Beau-vonalak a fertőzés leküzdése utáni második-harmadik hónapban – írja a Health.

A furcsa szimptómára, ami a kéz- és lábkörmökön is jelentkezhet, elsősorban azok panaszkodnak, akik tünetmentesen vészelték át a koronavírus-fertőzést.

„A körmeid furcsának tűnnek? A COVID-körmöket mind gyakrabban ismerik fel, ahogy a köröm helyreáll a fertőzés után, és a növekedéssel láthatóvá válik egy tiszta, egyenes vonal. Bőrkiütések nélkül is előfordulhat és ártalmatlannak tűnik”

- írta nemrég egy Twitter-bejegyzésben, Tim Spector, aki a Zoe névre keresztelt, koronavírusos tünetetek tanulmányozására létrehozott telefonos alkalmazás vezető szakértője. Az applikáción keresztül, melyet 4 millió ember használ világszerte, többen is arról számoltak be, hogy a körmök elváltozása mellett hajhullást is tapasztaltak, tehát ez a két tünet kéz a kézben jár a legtöbb esetben.

Beau-vonalak egy koronavírus-fertőzésen átesett nő kézkörmein. (Forrás: Tim Spector – Twitter)

Dr. Amesh A. Adalja, a marylandi Johns Hopkins Egészségbiztonsági Központ vezető tudósa arra hívta fel a figyelmet, hogy számtalan betegség okozhat elváltozást a körmökön, tehát ez a tünet még nem egyenes bizonyíték arra, hogy korábban átestünk a koronavírus-fertőzésen. „A Beau-vonalak megjelenését előidézheti influenza, stressz vagy például kemoterápia is” – fogalmazott a szakértő, aki hozzátette: ha látszólag ok nélkül jelennek meg hosszanti vonalak a körmeinken, akkor mindenképp érdemes antigén tesztet csináltatni, mivel lehet, hogy átestünk a Covid-19-en.

Egy másik szakember, dr. Joshua Zeichner, a New York-i Mount Sinai Icahn Orvostudományi Kar kozmetikai és klinikai kutatásainak igazgatója szerint nem kell kétségbe esni, ha Beau-vonalak jelennek meg a körmeinken, mert azok nem járnak egészségkárosító hatással, és egyszerűen csak várni kell amíg lenőnek és eltűnnek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?