MEDICINA

Elképesztő gyógyerő a levendulában, idén nyáron ne hagyd ki!

A levendula olaja manapság már egyre ismertebb, az aromaterápia egyik kedvelt "gyógyszere". A szépségiparban is alkalmazzák. Így hoz harmóniát, nyugalmat, szépséget az életedbe.
címkék:

Ma a levendula a leggyakrabban használt illóolaj a világon. Õsi szövegekben olvasható, hogy több mint 2500 éve alkalmazzák gyógyászati, sőt vallási célokra. Az egyiptomiak múmiák tartósításához, illetve parfümként, a rómaiak fürdésre, főzésre és a levegő illatosítására használták.

A levendula ma is az egyik legsokoldalúbban használható gyógynövény. Bámulatos az illata, de egészségünkre is egyértelműen pozitív hatást gyakorol. Leggyakrabban olaj formájában találkozhatunk vele. Íme, 7 ok, amiért érdemes használni:

1. Csökkenti a szorongást, a stresszt

Permetezd az arcod napközben levendulavízzel, vagy dörzsölj a halántékodra néhány csepp levendulaolajat.

2. Hatékony égési sebekre, kisebb vágásokra

Hűtsd az égett felületet 5 percig hideg vízzel, majd rakj levendulaolajat a sérült felületre. Az égési seb általában hegesedés nélkül begyógyul, a fájdalmad szinte azonnal elmúlik. A megvágott bőrfelület kitisztul, és heg nélkül gyógyul.

3. Jó álmatlanság ellen

Altató helyett próbáld ki, hogy 3 vagy 4 csepp levendulaolajat cseppentesz a párnádra. Kisgyermek esetében masszírozd be a hátát 1 csepp levendulaolajjal, vagy az esti fürdetésnél a kádba cseppents néhányat az olajból.

4. Megszünteti a fejfájást

A levendula desztillált vízét (levendulavíz) permetezd az arcodra és halántékodra, frissítő és nyugtató a hatása. Alternatív megoldásnak jeges hideg vízbe mártott borogatókendőre csepegtess néhány cseppet a levendulaolajból, alkalmazd homlok, halánték, tarkó, vagy nyak masszírozásra.

5. Segít az ekcémában, övsömörben szenvedőknek

Tegyél néhány csepp levendulaolajat egy bázisolajba (olívaolaj, kókuszolaj stb.) és dörzsöld közvetlenül a viszkető száraz bőrödre.  Övsömörnél a levendulaolajos borogatás csökkenti a tüneteket, az eredményhez legalább 5-8 napos kúra szükséges.

6. Menstruációs görcsökre

Masszírozz néhány csepp levendulaolajat az alhas tájékára, vagy alkalmazz levendulaolajos meleg borogatást.

7. Bársonyossá teszi a bőrt

Elég néhány cseppet a fürdővízbe tenni. Rendszeres használata selymessé teszi a bőrödet.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?