MEDICINA

Durva, mi derült ki megint az energiaitalokról!

Eddig is ijesztő dolgokat hallottunk az orvosoktól, ám most egy életerős fiatalember szívrohamot kapott a túlzásba vitt energiaitalozástól. Vajon ez bárkivel megtörténhet?
  • Szerző: Ripost

Vannak napok, amikor szükségünk van egy kis energiapótlásra. Sok ember ilyenkor nem a kávéhoz nyúl, hanem egy energiaitalos dobozért. Ezeknek az italoknak épp ez a célja: mozgósítják az energiatartalékainkat, amikor már úgy érezzük, hogy kidőlünk. Ám az a helyzet, hogy akármilyen finom is egy ilyen üdítő, nem túl egészséges.

Néhány kutatás szerint az energiaitalok kapcsolatba hozhatók a szívroham nagyobb kockázatával. Egy 33 éves amerikai fiatalember például napi szinten több doboz italt is elfogyasztott, amíg végül szívrohamban elhunyt.

Az energiaitalok legtöbbjének fő összetevője a cukor, a koffein, és az erős élénkítőszerként ismert taurin. Ezek önmagukban, és mértékkel fogyasztva nem életveszélyesek (bár a cukor hosszú távon rossz hatással van a szervezet egészére), együtt viszont nagyon erősek.

Egy kutatás szerint ez a három hatóanyag együtt veszélyt jelenthet a szív és az érrendszer egészségére. A túl sok energiaitalt fogyasztók gyakran tapasztalnak magas vérnyomást, és szívritmuszavart. Ha a fogyasztás nem rendszeres, akkor ez átmeneti lehet, ám ha évekig issza valaki a napi túl sok doboz energiaitalt, annak tartós, káros következményei is lehetnek.

És hogy mennyi a túl sok? Egy doboz energiaital átlagban 80 mg koffeint tartalmaz, az egészségügyi ajánlások szerint pedig az, aki napi 3-400 mg koffeinnél nem fogyaszt többet, nincs veszélyben. Ez persze függ az egyéni érzékenységtől is, hiszen van, aki jobban, van, aki rosszabbul tolerálja ezt a serkentőszert.

És ezeket olvastad már?