MEDICINA

Döbbenetes, mi derült ki az erős paprikáról! Óvatosan edd!

Szereted a csípős, fûszeres ételeket? Jobb, ha változik egy kicsit az ízlésed, mert nem túl jó hírek érkeztek a lángolóan erős fogásokkal kapcsolatban.
  • Szerző: Ripost

Egy 4500 fő bevonásával készült kutatás szerint az, aki napi 50 gramm erős paprikánál is többet fogyaszt, jobban ki van téve az időskori memóriaproblémák kockázatának. A kutatók szerint 15 év alatt akár 56 százaléknyit is visszaeshet a memóriád, ha napi rendszerességgel fogyasztasz extrém mennyiségű erős chilipaprikát.

Azt egyelőre a tudósok sem tisztázták, mi lehet ennek az oka. Egyes kutatások szerint az erős paprika csípősségért felelős hatóanyaga egyenesen javítja az agyi teljesítményt. Ugyanakkor az is biztos, hogy a kapszaicin egy időre blokkolja a fájdalomérző idegeket – lehetséges, hogy hosszú távon is károsítja őket? Ez az elmélet már felmerült, de a kutatók is figyelmeztetnek, hogy ezt egyelőre semmi nem bizonyítja.

Persze nem kell teljesen elkerülni a csípős fűszereket. Egy másik, katari és ausztrál tudósok részvételével lezajlott kutatás szerint a chili fogyasztása jól hat a testsúlyra és a vérnyomásra. Ugyanakkor érdemes átgondolni az erős fűszerek és a memória közötti újonnan feltárt összefüggéseket is. A kutatók 4582, 55 év feletti felnőtt adatait vizsgálták, akik egy korábbi kínai egészségügyi és táplálkozási kutatás résztvevői voltak. 3302 ember kognitív teljesítményét 1997-ben, 2000-ben, 2004-ben ls 2006-ban is felmérték: 10 szót kellett felidézniük egy listáról, és 20-től visszafelé számolniuk. A résztvevőknek a saját memóriájuk általános állapotát is értékelniük kellett. A chilifogyasztást egy háromnapos étrendi napló segítségével ellenőrizték.

Az eredmény arra utalt, hogy minél több chilit fogyaszt valaki (már csak azért is, mert a kínai ételek egy része kifejezetten csípős), annál rosszabbul forog az agya. Akik naponta akár 50 grammnál is több chilit ettek, kétszer akkora valószínűséggel számoltak be rossz memóriáról, mint azok, akik nem élnek csípős ételekkel. A kutatás 15 éve alatt a sok csípős ételt fogyasztó emberek 56 százalékkal nagyobb valószínűséggel számoltak be romló memóriáról. A legnagyobb kockázatot a kutatók a kifejezetten sovány emberek esetében tapasztalták.

A kutatók megjegyezték: a nyugati szokások mellett a napi 50 gramm csili elfogyasztása kifejezetten extrémnek számít.

Forrás: Daily Mail

És ezeket olvastad már?