MEDICINA

Csípésre legjobb a banánhéj és a petrezselyem

Nyáron szinte elkerülhetetlen, hogy valamilyen sajgó csípéssel ne gazdagodjon az ember. Ilyenkor ne ess kétségbe: ha nincs nálad valamilyen gyógyszertári kenőcs, vess be egy-két régi, de elfeledett házi praktikát.

A legveszélyesebb fullánkosok!

Szörnyű, ha darázs vagy méh támadja meg az embert. Ilyenkor fontos, hogy a csípést azonnal mossuk le ecetes, vagy citromos lével.

Ezután, ha akad otthon szódabikarbónánk, keverjük össze egy kis vízzel.

Az így kapott paszta enyhítheti a méhek mérgét, és csökkenti a pokoli fájdalmat.

Elég a szúnyogokból

A vérszívók csípésére kiváló orvosság a banánhéj. Egyszerűen csak pucoljuk meg a gyümölcsöt, és héját szorítsuk a duzzanatra. Ha nyáron nem tartunk otthon banánt, krumpli biztosan akad a kamrában; vágjuk karikára, tegyük a csípés helyére, mert remekül hűsíti a viszkető bőrt.

A légy is okozhat fájdalmat

A bögöly egy közepes méretű légy, ami nedves területeken él. Csípése fájdalmas duzzanatot okoz, amire legjobb, ha azonnal egy kettévágott vöröshagymát szorítunk. A hagyma leve nemcsak nyugtatja a bőrt, hanem fertőtleníti is a sebet.

A hangya is lehet gonosz

A hangyák nemcsak égető csípésük miatt veszélyesek, hanem mert ezek a rovarok több betegséget is hordoznak. A csípést mindenképpen fertőtlenítsük le almaecettel, és a még nagyobb biztonság kedvéért akár frissen zúzott petrezselyemlevéllel is borogathatjuk.

A hálóból leselkedő

A pók önvédelemből csíp, szerencsére nagyon kevés pókfajta veszélyes az emberre.

A fájdalmat leginkább hideg vízzel, sőt jégkockával enyhíthetjük.

Itt is fontos a fertőtlenítés, amihez vöröshagymát vagy almaecetet használhatunk, és hogy a seb szépen gyógyuljon, vásároljunk a patikában körömvirág-kenőcsöt.

Áttetsző tengeri szörnyek ellen

Medúza szinte minden tengerben akad. Csípése nagyon fáj, éget, és mérgező is lehet, ezért ha nagyon nagy felületet érint, forduljunk orvoshoz. A tenger mellett élő népek népi gyógyászata szerint – bármilyen furán is hangzik – az a legjobb, ha a csípést friss vizelettel kezeljük.

Allergia - Egyetlen csípés is halálos lehet!

Ha valakinek már volt rovarcsípés-allergiája, a következő támadáskor nagy eséllyel alakulnak ki súlyosabb tünetek. Segíthet a kalcium pezsgőtabletta, ami 15 perc alatt szívódik fel. Nehézkes légzés, vagy szédülés, ájulás, remegés, hidegrázás esetén hívjunk mentőt, vagy forduljunk orvoshoz, ha a seb nagyon fáj, a csípés helye elfertőződött, gennyesedik.

Manapság mindenre van már kütyü

Így hát miért pont a viszketés enyhítésére ne lenne segítség? A szerkezet a csípés után pár perces hőkezeléssel semlegesíti a viszketést előidéző fehérjéket.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?