RETRO RÁDIÓ

Borzalmas, mi derült ki a penészedésnek indult gyümölcsökről

Borzalmas, mi derült ki a penészedésnek indult gyümölcsökről
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2019. 02. 14. 08:45

Romlani kezdett a gyümölcs a hûtõben? Vajon azonnal ki kell dobni, vagy elég, ha csak kivágod belõle a romlásnak indult részt?

Mit teszel a penészes étellel? Ha már az ízén is érezni a romlást, akkor valószínűleg kidobod, de mi van, ha a gyümölcsön csak egy apró penészes folt van? Azonnal a kukában a helye? És mi történik veled, ha véletlenül lenyelsz belőle egy falatot?

A penész tulajdonképpen nem más, mint egy gombás fertőzés. A penészgombáknak sok fajtája létezik, van, köztük nagyon veszélyes (például a falakra felkúszó fekete penész, amely megbetegíthet), de vannak ártalmatlanok is. Ez utóbbira példa a penészes sajtokon élő nemes penész, amely nemcsak, hogy ehető, hanem a sajt ízéért is felelős.

A romlott ételeken elszaporodó penészgombák is rejthetnek méreganyagokat, így nem érdemes penészes ételt enni. Persze, ha beleharaptál, és véletlenül lecsúszott egy falat, nem fogsz belehalni – a gyomorsav általában elpusztítja a gyomorba kerülő baktériumokat és gombákat. Ha valamilyen állott ételtől ételmérgezést kapsz, az persze kiválthat hányást és hasmenést, ha pedig allergiás vagy a penészre, akkor akár légúti panaszaid is lehetnek – ezekben az esetekben mindenképp fordulj orvoshoz.

A legtöbben általában csak kivágják a megbarnult, vagy penészesedésnek indult részt a gyümölcsről vagy zöldségről. Vajon valóban jó ötlet? Ez mindig az adott darabtól függ. Az azonban tény, hogy amit a penészből látunk, csak a jéghegy csúcsa: a penész toxinjai valószínűleg mélyebbre szivárogtak a gyümölcsben. Ha az étel szerkezete sűrű, ott elég lehet csak kivágni a romlott részt, némi ráhagyással. A kemény sajtokról például le lehet vágni a penészes részt, ahogy a keményebb gyümölcsökről, például az almáról is – ilyenkor azonban ne spórolj az anyaggal, némi ráhagyással távolítsd el a romlott foltokat.

A lágyabb ételeket, például a nem nemes penészes lágy sajtokat, a lágyabb gyümölcsöket, a pékárukat, a hüvelyeseket, a dióféléket, a joghurtot, a lekvárt vagy a húsféléket viszont dobd el, ha a romlás legkisebb jelét is tapasztalod.

Ha szeretnéd megelőzni a penészesedést, akkor hűtsd az ételt, amennyire tudod. A penész ugyanis a meleg, nedves környezetet szereti, így a hidegben kevesebb esélye van. Vásárolj kisebb adagokat, hogy biztosan elfogyjon minden, mielőtt még romlani kezdene.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.