MEDICINA

Az emberek 90%-a rosszul húzza le a vécét, mutatjuk, mit rontanak el

Teljesen hétköznapi mozdulat, joggal kérdezheted, hogy mégis mit lehet ezen rosszul csinálni. Nos, valójában csak egyetlen apróság - ami miatt nagyon súlyos fertőzéseket is elkaphatsz. Mutatjuk a döbbenetes tényeket.
  • Szerző: Ripost

Állandó vita a párok között, hogy fel- vagy lehajtva legyen-e a vécéülőke. A férfiaknak is megvannak az érveik, meg a nőknek is – a vitába pedig most beleszállt a tudomány. Ugyanis kiderült, hogy a felhajtott ülőke borzalmas fertőzéseket terjeszthet.

Az Arizonai Egyetem mikrobiológusa, Charles Gerba egy tanulmányt tett közzé, amiből kiderül, hogy a felhajtva hagyott vécéülőkéből lehúzáskor baktériumok milliói robbannak a fürdőszoba levegőjébe. Ugyanis a lezúduló víz egy része láthatatlan permetként kicsapódik a vécékagylóból, és vele a kórokozók is.

A kispriccelő vízben vírusok és baktériumok egyaránt megtalálhatók, amik a vízpermettel együtt megtelepednek a fürdőszobában tárolt törölközőkön, fogkeféken, de akár a falon is. A fertőző permet akár huszonöt centivel a vécé fölé is szétszórja a kórokozókat. Ráadásul egy háztartásban nem csak egy, hanem naponta legalább hat lehúzás van, így sokkal nagyobb a kockázat, ha rendszeresen nyitva van öblítéskor a fedél.

Az így terjedő fertőzések igen kellemetlenek: a hányással és hasmenéssel, lázzal járó norovírus vagy az influenza könnyebben terjed így. Ezért érdemes lehajtani az ülőkét vécéöblítés közben, hogy megelőzzük a bajt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?