MEDICINA

A legjobb trükkök, hogy könnyen leszokjunk a dohányzásról

Általában meghozzuk a döntést, aztán valami mégis eltántorít a célunktól. Egy stresszes helyzet és könnyen a nyugtató cigihez nyúlunk. Ezekkel a tippekkel könnyen megszabadulhatunk a nikotintól bűzlő rudacskától.
címkék:
  • Szerző:

Elhatároztuk, hogy leszokunk a cigiről? Szuper döntés. A legjobb, amit tehetünk az egészségünk érdekében.

Fotó: 123rf

  1. Változtassunk a berögzült szokásainkon!

Gondoljuk át, hogy általában mikor van szükségünk a cigire, és koncentráljunk ezekre a rizikós időpontokra. Ha tudjuk, hogy mikor jön az olthatatlan vágy, akkor arra az időre tervezzünk valami más „programot”. Ha vacsora után kimennénk az erkélyre és rágyújtanánk, inkább mosogassunk el, és mire végzünk, már nem fogjuk kívánni. Vagy rágcsáljunk zöldséget, hogy lefoglaljuk a szánkat és a kezünket, de egy pohár jéghideg víz is csodákra képes.

A meditáció is sokat segíthet a leszokásban. Ha nem hiszünk az alternatív megoldásokban, akkor is adjunk egy esélyt ennek a módszernek. Keressünk egy szakembert, aki erre specializálódott, és szakszerű iránymutatást tud adni.

  1. Ne csak egyetlen módszerrel próbálkozzunk! Kombináljunk!

Ha biztosra akarunk menni, akkor ne vonjuk meg magunktól egyik napról a másikra a nikotint. Törekedjünk a fokozatosságra. Használjunk nikotinpótló gyógyszereket vagy tapaszokat, amikkel lassan csökkenthetjük a napi adagot, míg végül teljesen elhagyhatjuk, és a szervezetünk sem fogja kívánni.

  1. Csatlakozzunk egy leszokást segítő csoporthoz!

Manapság már online is találhatunk olyan csoportokat, ahol a tagok hasonló cipőben járnak, mint mi. Megoszthatjuk egymással tapasztalatinkat, és támogathatjuk egymást, ha esetleg elgyengülnénk.

 

 

címkék:
És ezeket olvastad már?