ÉLETMÓDI

Magyarország első okosvárosrésze jön létre a Ligetben 2023-ra

Európában is egyedülálló okos, infokommunikációs fejlesztések jellemzik majd a jövő Városligetét. Minden épületében és a park útjai mentén egyaránt nagy sávszélességű látogatói wifi várja majd a látogatókat. Okos padok, telefon töltési lehetőséggel és zárható tárolókkal, a sportolni érkezők számára. QR-kóddal nyitható öltözők, online foglalható sportpályák, gyorsaságmérővel felszerelt csúszdák – és még sorolhatnánk a megújuló Városliget okos megoldásait.
  • Szerző: RIPOST

A főváros egyik legkörnyezetbarátabb helye jön létre a Liget Budapest Projekt elkészültével. A SMART Liget rendszerének újdonságait az Emobility Forum 2019 című országos konferencián ismertetik. A különleges megoldások energiatakarékos és gazdaságos üzemeltetést tesznek lehetővé, így jelentősen csökken a ligeti épületek energiafelhasználása, csökken az intézmények ökológiai lábnyoma. A 21. századi látogatói élmény, hatékony és fenntartható üzemeltetéssel és biztonsággal párosul. Mindezek mellett a park teljes autómentesítésével, megújuló erőforrások alkalmazásával és a növényzet felújításával a Városliget gyakorlatilag zéró emissziós zónává válik.

A Liget Budapest Projektnek már a tervezési szakaszában fontos hangsúlyt kapott a digitális okos megoldások alkalmazása. A SMART Liget rendszerének célja a megújult park és a létrejött új épületek üzemeltetési hatékonyságának növelés és a látogatók élményének és kényelmének növelése. A parkba látogatók szempontjából ez azt jelenti, hogy a megújuló Városliget összes szolgáltatása – legyen az sporthoz, kultúrához, pihenéshez vagy közlekedéshez kapcsolódó – egy okostelefonos alkalmazáson, vagy a Liget honlapján megismerhető, gyorsan, kényelmesen és személyre szabhatóan igénybe vehető.

Csak néhány példa, hogyan segítheti a parkhasználókat a rendszer: a Városliget valamennyi intézménybe jegyet válthatnak, sőt a vásárlások után kedvezményeket kaphatnak más városligeti szolgáltatásért (pl. aki jegyet vált egy koncertre a Magyar Zene Házában, az a következő alkalommal kedvezményesen vehet belépőt az új Néprajzi Múzeum tárlatára). A könnyű hozzáférhetőséget és a látogatók kényelmét egy, az egész Ligetet lefedő WiFi hálózat fogja segíteni.

A SMART Liget számára kifejlesztett alaprendszerhez könnyedén kapcsolódhatnak olyan népszerű, a mindennapjainkban is sokat használt szolgáltatások is, mint a Google Maps, a Waze vagy a Bubi, mégpedig úgy, hogy folyamatosan megújuló tartalmaikat speciálisan a Városligetre szabva tudják eljuttatni a felhasználóknak. Így például az autóval érkezők online tudnak majd tájékozódni a szabad parkolóhelyekről, és az ezekhez vezető útvonalról. Az elektromos autók számára pedig az új mélygarázsokban számos töltőállomás létesül.

És ezeket olvastad már?