Létrehozva: 2021.08.06.

Ezt a levendulafarmot egyszer az életben látni kell

Csoda kis birodalmat varázsolt a Siófokhoz közeli domboldalra Böröcz Nikolett. A tűzről pattant 47 éves vállalkozó levendulát telepített kéthektáros földjére, közben pedig a szarvastenyésztésbe is belevágott. Bámulatos birtokán dámszarvasokkal együtt nő a levendula…

Levendula illatban úszik a domboldal. Amerre a szem ellát, rendezett sorokban virít a lila gyógynövény. A vibráló forróságban méhek és pillangók portyáznak a virágfejeken, fáradhatatlanul kóstolgatják a levendula bódító nektárját.

Fotó: Stadler István Photography

Az ember azt hinné, ezt a csodás idillt nem lehet fokozni, pedig de! Ezen a farmon ugyanis félig szelíd szarvasok is élnek, s ha kicsit alaposabban szemügyre vesszük a levendulás szélén húzódó bozótost, biztosan meg is látjuk a kecses dámokat. Nem túlzás állítani, hogy ilyen kedves társaságban igazán különleges élmény a levendula aratás! Ez itt a Levendulás Dám Farm...

Fantáziálni kezdett a rutinos üzletasszony …

Nincs az országban még egy hely, ahol dámszarvasokkal kombináltak volna levendula ültetvényt, így aztán a Levendulás Dám Farm igazi kuriózum!

Fotó: Böröcz Nikolett

A klasszikusnak éppen nem nevezhető párosítás egyébként csak a tulajdonosnak nem meghökkentő. Igaz, aki kicsit is jobban megismeri Böröcz Nikolettet, hamar rájön, hogy nála bizony merész ötletekből nincs hiány.

Fotó: Böröcz Nikolett

Kezdjük rögtön ott, hogy alig néhány éve még semmi köze nem volt a mezőgazdasághoz, 18 éves kora óta a kereskedelemben tevékenykedik. Eredetileg Baranya megyéből egy kicsi faluból indult, majd a középiskola elvégzése után egy szerelem miatt keveredett a Balaton környékére, Siófokon fehérnemű üzletet nyitott. Ám hiába ment jól a bugyibolt, Nikolett nagyon másra vágyott: paraszt akart lenni!

Lecsapott a legelőnek mondott dzsungelre

Jó néhány évig romantikus vágyakozással gondolt a földre, majd elérkezett a pillanat, amikor a tettek mezejére lépett. „A kereskedelem egy dolog, megélhetésre teljesen okés. De volt nekem egy kihasználatlan vadgazdálkodási technikusi képesítésem is, valójában vadászként vagy vadőrként is elmuzsikáltam volna... Mindig nagyon vonzott a természet. A boltban ácsorogva egyre tisztábban éreztem, hogy én bizony paraszt akarok lenni! Jelentkeztem a Fiatal gazda pályázatra, itt kitétel volt, hogy a pályázó nem lehet még 40 éves és nem lehet köze a mezőgazdasághoz. Valószínűleg új embereket akartak bevonzani erre a területre – magyarázza Niki a kezdetek kezdetét. Úgy tűnik, semmi sem tántorította el…

Több ezer tő levendulát telepített Niki, ahhoz, hogy létrejöhessen a farm. (Fotó: Böröcz Nikolett)

„2014-ben teljesen szűz-parasztként pályáztam egy olyasfajta koncepcióval, melyben egyszerre valósul meg a gyógynövénytermesztés és az állattartás, méghozzá vadak tartása. Miután megnyertem a pályázati összeget, eladtam egy ingatlant és e két tételből nekivágtam: megvettem egy legelőnek mondott dzsungelt Siófoktól nem messze, Ságvár és Som között. Hamar kiderült, hogy csak úgy nyeli a pénzt a birtok, de akkor már nem volt visszaút.”

Szerencsét hozott a Dexter-marha

A nehezen megközelíthető és meredek, bozóttal borított terület igencsak feladta leckét Nikolettnek, aki a vidék és a talaj sajátosságai miatt végül levendulatermesztés és dámszarvas tartás mellett döntött.

Fotó: Böröcz Nikolett

Mindez talán furcsán hangzik, de ő pontosan tudja, hogy vadfarmokra genetikai és élelmiszeripari célból igenis szükség van. Persze egy ilyen birtok kialakítása nem egyszerű. „A dámok miatt biztonságos kerítéssel kell körbevenni a területet – magyarázza -, ez volt az egyik legnagyobb tétel. Aztán kénytelen voltam rájönni, hogy hagyományos eszközökkel lehetetlen kiirtani a bozótost. Iszonyúnak tűnt a feladat. Egy Angliában élő ismerősöm viszont felhívta a figyelmemet az ír Dexter-marhára, mely tarra rág mindent a területén. A bozótot is. Nem kis tortúra révén beszereztem néhány Dextert és csodálatosan működnek!

Végül a Dexter-marha lett a bozótos ellenszere. (Fotó: Böröcz Nikolett)

 

Ez lett az állattartás másik ága a birtokon. A levendulatövek beültetését 2015-ben kezdtük meg, ma már gyönyörűen fejlett az ültetvény. Minden évben ontja a virágot és a pannonhalmi lepárló segítségével több liter olajat ad.”

Nem cserélnék senkivel!

Amióta ilyen szépen sikerült rendbe tenni a környezetet, a Levendulás Dám Farm látogatható, délutánonként szedd magad-jelleggel lehet itt aratni. Most már persze csak jövőre, mert idén már véget ért az aratás...

Fotó: Böröcz Nikolett

„Belépődíj nincs, de szívesen vesszük, ha a látogatók választanak valamit saját termékeinkből: az olaj mellett levendula zsák és párna, finom levendulás lekvárok, szappanok találhatók kínálatunkban” – magyarázza Nikolett.

A csokrok egész évben illatoznak és gyönyörűen díszítik a lakást, nyugalmat árasztanak. Fotó: Böröcz Nikolett

A friss levendula és a csokrok mellett igazi finomságok várják a Levendulás Dám Farmra betérőket.

Isteni házi szörpök és lekvárok a Levendulás Dám Farm kínálatából: ezek a finomságok Korcsolán Zsuzsi keze munkáját is dicsérik. Fotó: Böröcz Nikolett

Van itt minden, mi szem szájnak ingere...

Fotó: Böröcz Nikolett

Mindez rendkívül csábítóan hangzik, de azt kevesen tudják, milyen rengeteg munkával jár egy ilyen sokrétű mezőgazdasági vállalkozás. „Hajnali 5-kor kelünk, párom elintézem a másik telepen a fejést, én pedig startolok a sajtkonyhába. Utána rendbe teszem a fehérnemű üzlet körüli dolgokat, ahol szerencsére 17 éve van egy remek kolléganőm, aki tolerálja életem egyéb perifériás tevékenységét. Futom a napi köröket, késő éjszaka dőlök csak ágyba. Olyankor néha átvillan az agyamon, hogy atyám, tényleg ilyen lovat akartam magamnak? De mire válaszolni tudnék, mindig elnyom az álom, és reggel azzal nyitom ki a szemem, hogy itt egy újabb szép nap, hajrá, előre! Végre paraszt vagyok, nincs az a pénz, amiért elcserélném az életem!

Fotó: Böröcz Nikolett

 

Lesz, aki tovább viszi a farmot

„Lehet, hogy nem fogom örökké bírni ezt a tempót, de nem tartok a jövőtől: bármikor helyembe tud lépni a lányom, Lili. Ő ugyanezen beállítottsággal rendelkezik és a mezőgazdaság-állattenyésztés szerelmese! Benne látom az utódlást!” Fotó: Kiss Bianka Photography  

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt vannak a legújabb kormányzati bejelentések - ÉLŐ

origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

metropol.hu

Váratlan bejelentés érkezett: ez Azahriah mindhárom Puskás-koncertjét érinti

mandiner.hu

Baljós árnyak: Finnország kihúzta a gyufát az oroszoknál

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

mandiner.hu

Megint leköröztük Európát: újabb óriásberuházást jelentett be Szijjártó Péter

origo.hu

Elképesztő dolgot követelt a feleségétől a TV2 egyik sztárja

mindmegette.hu

5 egyszerű amerikai csokis keksz, aminek nem lehet ellenállni

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Mandula Ádám szabadulása után a magánéletéről vallott

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!