ÉLETMÓDI

Koronavírus vagy influenza? Tünetek, amik alapján megkülönböztetheted

Hasonlóak a jelek, de akad mégis pár dolog, ami segíthet eldönteni.

A koronavírus miatti veszélyhelyzet kihirdetése óta egyre komolyabban veszik az emberek a járványt, és a legtöbben egyre gyorsabban kapják fel a fejüket, ha valamilyen tünetet észlelnek magukon. Csakhogy távolról sincs könnyű dolgunk, mert a felsőlégúti megbetegedéseknek, az influenzának és a megfázásnak még bőven szezonja van, így nehéz lehet megkülönböztetni, mivel küzdünk éppen.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Természetesen a legbiztosabb eredményt a koronavírus teszt hozza, azonban mi magunk is tájékozottabbak lehetünk, ha tisztában vagyunk az alábbiakkal.

Koronavírus

Leggyakrabban magas lázzal jelentkezik, gyengeséggel és levertséggel társul, tüsszögés és orrfújás nem jellemző rá, ahogyan a torokfájás sem. Előfordulhat fejfájás és torokszárazság, de nem tartozik a tipikus tünetek közé, ahogyan a hasmenés és hányinger sem. A köhögés gyakori tünet, ezen belül is a száraz köhögésre kell odafigyelnünk, illetve a légszomj az, ami feltétlenül figyelmeztető jel.

Influenza

Leggyakrabban lázzal jár, végtagfájdalmak kísérik, gyengeség és levertség érzékelhető. Tüsszögés, orrfújás itt sem tipikus tünet, a fejfájás viszont influenza esetén kimondottan gyakori. Hasmenés főleg gyerekeknél léphet fel, köhögés szintén gyakran előfordul és szintén inkább száraz köhögés a jellemző. Légszomj viszont szinte egyáltalán nem jellemző rá.

Profimedia

Megfázás

Ne feledkezzünk meg a megfázásról sem, ami szintén nagyon gyakran fordul elő ebben az időszakban. És több ponton is hasonlít az előbbi két betegséghez. Csakhogy a láz ebben az esetben ritka és inkább alacsony, a köhögés legfeljebb enyhe, a fejfájás ritka, és sokkal inkább a száraz torok, a torokfájás, a tüsszögés, az orrfújás és az orrdugulás jellemző a tünetek közül.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?