ÉLETMÓDI

Ki ne dobd a kávézaccot! Csodát művelhetsz vele

El se tudnánk képzelni, mennyi mindenre használható a kávézacc.
  • Szerző: Ripost

A legtöbben szemétként gondolunk a kávézaccra, amely a reggeli finom fekete után marad. Pedig el sem tudnánk képzelni, mennyi értékes dologra használhatnánk.

Kávézacc 01

Fotó: Pixabay.coim

Csodát tesz a kertben

• Kevesen tudják, de a kávézacc tökéletes trágya. Vissza tudjuk vele állítani a föld tápanyagtartalmát, valamint olyan hasznos állatokat is a kertbe tudunk csalogatni vele, mint a földigiliszta.

• A hangyák, csigák ellen is tökéletes, ugyanis erős szagtalanító hatása van, ezzel pedig meg tudjuk védeni a virágainkat.

• A zacc rendkívül gazdag kalciumban és magnéziumban. Bomlása során pedig nitrogént, foszfort és káliumot bocsát ki. Ezek mind-mind nagyon fontos hatóanyagok a zöldségek fejlődéséhez. Ezért érdemes a zaccot már a vetőmaggal összekeverni, illetve a kávézacc virágföldbe is keverhető.

A háztartásban is sokat segít

• A kávézaccot dörzsikeként is használhatjuk: kíméletesen, de tökéletesen eltávolítja az odaégett ételeket is az edények faláról. Ráadásul a fertőtlenítésben is sokat tud segíteni, hiszen a kávé antibakterializáló hatású.

• Kiemelkedő tulajdonsága a szagtalanítás, ami nem csak a növényvédelemben segít. Elhelyezhető használt cipőkben, táskákban, edzőruhák között is. Emellett a hűtőben is nagy hasznát vehetjük: eltünteti az ételszagot, így a hűtő kinyitásakor a konyha nem telik meg az ételek szagával, de a hűtőben sem veszik át egymást szagát az ételek.

Szépülni is lehet a kávézaccal

• A bőr hámlasztáshoz remekül alkalmazható a kávézacc. Ehhez nincs másra szükség, mint összekeverni egy kis vízzel vagy kókuszolajjal, majd szétkenni a testeden és arcodon. Emellett a véráramlást is serkenti, ezért a bőr egészségéhez is hozzájárulhat.

• Sokan esküsznek arra is, hogy a cellulitisz ellen is bevethető, mert a koffeintartalma segít felvenni a harcot a zsírpárnácskákkal.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?