ÉLETMÓDI

Kettős csapás érte a magyar méhészeket, veszélyben a hazai méz!

Az áprilisi fagyok után a hét eleji vihar tette be kaput a méztermelőknél, most már látszik, hogy nagyon gyenge lesz az idei termés.
címkék:

A fagy által okozott károk már április végén jól láthatóak voltak,

a levelek elfeketedtek, a virágok lehullottak.

A hét eleji vihar sem kedvezett a növényeknek, a szakértők szerint ugyanis az eső leszórta a földre az akác virágait, az erős szél pedig a maradék nektárt is elfújta.

Jó becsléseket csak hetek múlva lehet majd tenni az idei akáctermés minőségére

- nyilatkozta Boross Péter, aki szerint a magyar mézpiac jelenleg vegetál, a tavalyi akácméztermés fele pedig a termelőkön ragadt az uniót elárasztó kínai méz miatt.

A méhészeket csak az vigasztalhatja a fagy- és esőkárok után, hogy a minőségi magyar méztermelés védelme és a mézhamisítás elleni összehangolt fellépés érdekében korábban együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület. Ez pedig azt jelenti, hogy bár idén katasztrofális lehet a méztermelés, az ellenőrök nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy

megállítsák a hazai mézhamisítást

a folyamatos bevizsgálásokkal és minőség-ellenőrzésekkel.

Ráadásul a változékony, hűvös, szeles, csapadékos idő nagyon megnehezítette a repce és az akác megfelelő mézelését, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület tájékoztatása szerint a fagy leginkább a síkvidéki akácosokat Baranya megye déli részén 4-5 méter magasságig és a Mecsek völgyeiben lévő késői akácokat érintette.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?