KEDVENC

Így mentette meg ez a süket cica miskolci gazdája életét

Nagy Attila ma már nem élne, ha nincs mellette Muszulyka, a süket török angóra cica. A 35 éves férfi álmában szívinfarktust kapott, és amíg ő öntudatlanul feküdt, és nem tudott segítséget kérni, a feje mellett alvó kisállat felébresztette a párját, így időben kórházba került.
  • Szerző: H. N.

Mindig is nagy becsben tartotta török angóra macskáját Nagy Attila, most azonban a kisállat, ha lehet, még kiemeltebb figyelemben részesül. Muszulyka ugyanis megmentette a gazdája életét: észrevette, hogy álmában szívinfarktusa volt, és haldoklott, és addig piszkálta Attila mélyen alvó párját, míg fel nem ébredt, és nem hívott segítséget.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Nagy Attila

„Muszulyka egy éve van velünk, egy buszállomáson találtuk egy dobozban. Kicsi volt, csontsovány, csupa bolha és csupa atka. Az orvosnál kiderült, hogy süket is, ahogy minden fehér színű és kék szemű cica. Ez igen ritka, kétszázezerből egy macskát érint. Felhízlaltuk és kikupáltuk a kis szőrgombolyagot, és gyönyörű, hófehér, kékszemű cica lett belőle. Egyébként fajtatiszta, török angóra macska, valószínűleg a süketsége miatt került az utcára” – fejtegette Attila.

Most már tökéletesen egészséges, igaz néha érzékenykedik a gyomra, ügyelni kell arra, hogy mit eszik.
Attila tehát megmentette Muszulyka cica életét, a kisállat pedig viszonozta a kölcsönt.

Fotó: Nagy Attila

„Minden éjjel úgy alszunk, hogy Muszulyka a fejünkhöz gömbölyödik, a másik cicánk Susie pedig a lábunkhoz. Így volt ez azon az októberi éjjelen is, amikor én rosszul lettem. Már néhány évvel ezelőtt is voltak gondok a szívemmel, stressz hatására nagyon megugrott a vérnyomásom. Mivel azonban egy ideje már nem jelentkezett a tünet, így nem törődtem vele. Azon az éjszakán úgy feküdtünk le, mint bármikor máskor. Álmomban aztán infarktust kaptam, és eszméletlenül feküdtem a párom, Marcsi mellett. Muszulyka ekkor a mellkasára ült, és éktelen nyávogásba kezdett. Nagyon hangosan nyávog, mivel süket, így nem érzékeli mennyire erős a hangja. De most szükség is volt erre. Marcsi nagyon mélyen alszik, ő azonban addig piszkálta, míg fel nem ébredt” – ecsetelte Attila. – „Ez volt a szerencse, az orvosok szerint az utolsó pillanatban hívta a mentőket”.

Fotó: Nagy Attila

Attila három napot töltött kórházban, ezalatt Muszulyka nem evett és nem ivott: a bejárati ajtó előtt ülve várta őt haza.
„Sajnos kiderült, hogy három lyuk is van a szívburkon, amit meg kellene operálni. A műtétet azonban nem biztos, hogy bírná a szervezetem” – folytatta Attila. – „Most itthon vagyok táppénzen, várom, hogy az orvosok döntsenek a folytatásról. Addig is annyit simogatom Muszulykát, amennyit csak lehet, minden kényeztetést megérdemel!”

Életmentő cicák

Nem Muszulyka az egyetlen cica, aki súlyos betegséget jelzett. A brit Theo cica megérezte, hogy gazdája Charlotte Dixon szervezetében egy vérrög van. Az asszony érezte, hogy rosszul van, és aludni akart. Ha elaludt volna, valószínűleg soha többé nem ébred fel.
A szintén nagy-britanniai Missy pedig 45 éves gazdája melldaganatát vette észre. Az egyébként zsémbes cica hirtelen bújóssá vált, Angela Tinning pedig igen gyanúsnak találta ezt. Amikor fájdalmat is érzett, rájött, hogy vele van a baj. A gyógyulása után Missy ismét zsémbes lett, ám amikor kiújult a rák, újra állandóan a mellkasára ült…

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Készülj velünk az ünnepekre! Készítsd el a legjobb recepteket!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?