KEDVENC

Így él Olga, a malacok megmentője

Gyimesi Olga, az Első Malac Segítő Egyesület egyik alapítója hat évvel ezelőtt döntött úgy, hogy nem cicákkal vagy kutyákkal osztja meg az otthonát, hanem két hatalmas röfi előtt tárja szélesre az ajtaját. Azóta pedig valóságos szenvedélye lett a törpemalacok tartása.
címkék:

„Hat évvel ezelőtt a párom ötlete volt, hogy vásároljunk törpemalacot, így azóta élünk együtt két ivartalanított fiúcskával. Ezeknek a malacoknak az ára 5–25 ezer forint között mozog, attól függően, hogy vágóállatnak vagy társállatnak árulják-e. Sajnos gyakran a házi kedvencek is mennek a vágóhídra, mert ötvenkilósra is megnőhetnek, és akkor már útban vannak a lakásban. Kevesen veszik figyelembe, hogy egy ilyen jószág 16-18 évig is élhet! Megveszik a gyereküknek, de azok nem szeretnek egy állatról ilyen sokáig gondoskodni, főleg amikor már óriásira nő. Szóval egy ilyen állat nevelése nagy felelősség, nem játékszerek, mert gyakorlatilag olyanok, mint a gyerekek” – mondja Olga, akinek otthona röfiszemmel is igazi paradicsom: a két malac, Párzsü és Csíkos ugyanis kedvük szerint túrhat a kertben, és ha nincs jobb dolguk, órákig hempereghetnek a lakásban, a kanapén.

A malac nem kutya

„Nagyon jól érzik itt magukat, de sima lakásban egyáltalán nem lehet tartani őket, ezt tapasztalatból mondom. Óriási a mozgásigényük, amit nem lehet sétával kiváltani. A malacok gyakorlatilag egyfolytában mennek, legelnek, túrnak, kutatnak, dagonyáznak. A lakásban a malac unatkozik, és olyankor iszonyatos erővel rombol. Felszedi a szegélylécet, a padlószőnyeget, lehántja a falat, a lambériát, kirámolja a hűtőt, a szemetest, kinyitja a szekrényajtót, kihúzza a fiókot, szétszaggatja a ruhákat, estig sorolhatnám! Szóval, csakis kertes házba valók, de tudnunk kell, hogy ott is túrni fognak” – meséli Olga, aki még újabb izgalmas dolgokat is elárul a leendő tulajdonosoknak.

Mit kell tudni, ha ilyet szeretnénk?

„Érdemes fiút választani, beoltatni még a tenyésztőnél rüh ellen és 5-6 hetesen kiheréltetni. A fajtatiszta minnesotai a leginkább társállatnak való. A törpemalacnak nagyon fontos a kert, ahol elbóklászhat, napozhat, dagonyázhat, legelgethet. Ezek a dolgok kiválóan lekötik. Viszont a gazdival töltött idő, az összebújások, az együttalvás szintén fontos ahhoz, hogy az intim viszony, a szeretet és a bizalom kialakuljon és megmaradjon. Főleg vízzel elkevert korpát esznek, de gyümölcsöt és tejtermékeket is kapnak. A lakásba nem piszkítanak be, az ajtónál állva jelzik, ha szeretnének kimenni, de akár almot is kialakíthatunk nekik. Nálam feljöhetnek az ágyra is, de csak ha itthon vagyok, saját kuckójuk és pokrócuk is van. Nagyon ügyesen be tudnak takarózni„ – árulta el Olga.

Több száz állatot mentett már meg

Olga nem csak a saját két jószágának viseli gondját, de 2017 óta az Első Malac Segítő Egyesület egyik alapítója is lett. A szervezet társállatként tartott törpemalacok mentésével, befogadásával, örökbeadásával foglalkozik, hogy a fajtát megkíméljék a leöléstől. Az EMSE tagjai figyelemmel kísérik a védelembe vett, és új gazdához kiadott állatok megfelelő tartását, egészségi állapotát. De természetesen tanácsaikkal szívesen segítenek más tulajdonosoknak is.

 

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?