FAZÉK

Itt az új káposzta, most kell elkészíteni ezt a csoda finomságot

A friss, májusi káposztának párja nincs! A vitamindús zöldség levelei ilyenkor zsengék és különösen ízesek. Ráadásul olyan ételt készíthetünk belőle, amit az év többi szakában nem lehet: jöhet a rántott káposzta!
  • Szerző: D.K.

A tavasz zseniális ajándéka az új káposzta, aminek leveleit akár önmagában is szívesen ropogtatja az ember, olyan finomak!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Friss fejes káposzta

A magyar háziasszonyok rengeteg isteni receptet vetnek be erre az időszakra, mivel a zsenge káposztából különösen finomakat lehet főzni. Nagy sikere van ilyenkor a kaporral ízesített töltött káposztának, sokan viszont megkovászolják a káposztát, úgy mint nyár derekán az uborkát. Az egyik kevésbé ismert recept szerint könnyű köretek mellé lehet izgalmas feltétként elkészíteni a zsenge káposztát, mégpedig úgy, mint mondjuk csirkemellet vagy a karajt: be kell panírozni, utána pedig kirántani.

Fotó: Papp Irén, Vali hagyományos konyhája

A háziasszonyokat tömörítő Vali hagyományos konyhája nevű Facebook csoportba nemrég felkerült egy ilyen recept, sokan ekkor hallottak először a módszerről, melyért szinte egyként lelkesedett mindenki. Lássuk, miről is van szó:

RÁNTOTT KÁPOSZTA

Hozzávalók:

  • 1 fej zsenge káposzta
  • 2 tojás
  • liszt
  • zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez

Így készül:

1. Tegyünk fel egy fazékban vizet forrni, adjunk hozzá 1 evőkanál sót.

2. A káposztafejet vágjuk ketté úgy, hogy a torzsáját éppen elfelezzük, fontos, hogy egyben tartsa a leveleket. Utána a fél káposztát negyedekbe, majd nyolcadokba vágjuk – mindvégig ügyeljünk arra, hogy ne essenek szét a darabok.

3. Néhány percre dobjuk lobogó vízbe a káposztadarabokat – 3 perc bőven elég, nem szabad, hogy túlfőjenek a levelek. Majd emeljük ki a vízből mindegyiket és csöpögtessük le.

4. A félig főtt káposztadarabokat panírozzuk be a hagyományos módon és süssük ki bő olajban.

 

Fotó: Papp Irén, Vali hagyományos konyhája

Rizzsel vagy petrezselymes újkrumplival egyszerűen isteni! Majonézt mindenképpen kínáljunk hozzá!

Miért együnk káposztát?

Mert fontos vitaminforrás!

A káposzta az egyik legjobb E-vitamin forrása a szervezetnek. A nyers fejes káposzta nagyon sok C-vitamint tartalmaz, valamint magas vas-, kálium- és kalcium tartalma. De bővelkedik A,-B6-, B12-, D-, és K-vitaminban is. A káposztában található kén is, ennek köszönheti jellegzetes illatát. A kén azonban nemcsak a káposztát azonosító illatért felelős, hanem segíti a szervezet baktériumokkal szembeni ellenállását. A legtöbb tápanyagot a sötétebb színű, külső levelek rejtik.

Mert erősíti az immunrendszert!

A káposztában található kálium jót tesz a szívnek, a kalcium a fogaknak és a csontoknak, míg a vas és a zöld növényi színanyag a vérképzést segíti. Ugyanakkor a zöldség magas rostanyagtartalma serkenti az emésztést, gyorsítja a béltartalom áthaladását, tisztítja a szervezetet és javítja az ellenálló képességet is. A cukorbetegek számára az egyik leghasznosabb táplálék.

 

Mert segít megelőzni a rákbetegséget!

Jó méregtelenítő, tisztítja a vért, a benne lévő vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően segíti az agy és az idegrendszer működését. A legfrissebb kutatások alapján pedig a rákos megbetegedések megelőzésére is alkalmas. Gazdag olyan vegyületekben, amelyek védelmet nyújtanak bizonyos rákkeltő anyagokkal szemben. Rendszeres fogyasztásakor a gyomor- és vastagbélrák kockázata csökken. A védő hatást több kémiai anyag eredményezi, ilyenek a fitovegyületeket, az antioxidánsok, valamint a polifenolok és a klorofill is.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?