FAZÉK

Így süss otthon fonott kalácsot, jobb, mint a bolti

Idén sem hiányozhat az asztalról a húsvéti kalács, ezt a finomságot mindenki szereti. Nincs is jobb az ünnepek alatt, mint a házi készítésű kalács. Még hétfőre sem késő megsütni!

Isteni húsvéti kalács receptet mutatunk.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: youtube

Hozzávalók:

  • 140 ml tej
  • 11 g friss élesztő
  • 30 g vaj
  • 40 g porcukor
  • 250 liszt
  • 2 db tojás
  • 10 g vaníliacukor
  • csipetnyi só
  • mazsola
  • 5 g kakaópor

Így készítsd el:

  1. Langyosítsd meg a tejet, tedd bele az élesztőt, az olvasztott vajat, majd a porcukrot. Keverd össze egy habverővel és tedd félre 10 perce. Hagyd felfutni az élesztőt.
  2. Tedd a lisztet egy nagyobb tálba. Rakj bele egy csipet sót, 1 tojás sárgáját, vaníliás cukrot és a felfuttatott élesztőt. Jó alaposan keverd össze és állj neki a dagasztásnak.
  3. Ha szépen összeállt a tészta, vedd ketté. Egyik felébe tegyél pár szem mazsolát, a másikba pedig kakaóport. Tedd a két tésztát külön két kiolajozott üvegtálba, és keleszt a duplájára, nagyjából 30 perc alatt.
  4. A kalács formájához két darab „V” betű formát készíts. Mindig az egyik irányból haladj a másik irányába. Fogd a jobb oldali szárat, vidd át a következő fölött, majd a következő alatt, és megint a következő fölött. Ezt a fonást folytasd! A végén a tészta szárait csípd össze, és hajtsd be a kalács alá.
  5. Helyezd a fonott kalácsot, egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és kend meg a tetejét tojással. Hagyd még a tésztát 30 percig állni, és ismét kend be a tetejét tojással. Szórd meg a tetejét jégcukorral.

6. 180 C fokon süsd meg a kalácsot nagyjából 30 percig.

Jó étvágyat!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?