Létrehozva: 2019.10.08.

Így lesz tökéletes az őszi nagytakarítás

Nem könnyű nekilátni egy nagy portalanításnak, tisztításnak, mert mindannyiunknak tényleg embert próbáló feladat. Itt az ideje, hogy átgondoljuk a dolgokat, mutatjuk, hogy megy a legegyszerűbben!

Ha utoljára tavasszal iktattunk be egy átfogóbb portalanítást, tisztítást, akkor mostanra már biztos, hogy sok munka halmozódott fel. Itt az ideje egy újabb nagytakarításnak!Bár nem tartozik a legkedvesebb elfoglaltságaink közé, időnként mégis érdemes kitakarítani a lakás minden szegletét. Általánosan elmondható mindegyik szobában, hogy pucoljuk meg az ablakokat, mossuk ki a textileket, főként a függönyöket, és a nagy procedúrák után porszívózzunk ki, és mossunk fel. Mindezeken túl szinte valamennyi helyiségben más és más kihívások várnak ránk. Természetes módszerek

Fotó: Profimedia

Használjuk ki az illóolajok erejét a takarításban! Az illóolajokkal kapcsolatos egyik leggyakoribb tévhit, hogy kevésbé hatásos tisztítószerek. Ez azonban nem igaz: ha jó minőségűek, legalább annyira hatékonyak a kórokozók és baktériumok ellen, mint a legerősebb vegyszerek, ráadásul környezettudatosak és az egészségre sem ártalmasak.

A konyha

Először is nézzünk be minden szekrénybe, és amire nincs szükségünk, azt dobjuk ki, adjuk vagy ajándékozzuk el .Második lépés: a hűtő és a kamra. A lejárt dolgokat ne tartogassuk itt tovább és csináljunk helyet magunknak.

A hűtőből ezután pakoljunk ki egy rövid időre, és tisztítsuk meg azt is.Jöhet a legnagyobb munka: az edények. Sokszor egy egyszerű mosogatással nem lehet teljesen tisztára varázsolni őket, makacs foltok maradnak utána. A kávéscsészében lévő foltokat szódabikarbónával, a vízköves poharakat ecettel, az elszíneződött műanyag edényeket egy citrom levével is kitisztíthatjuk. Ez a három csodaszer szinte bármit megold! A rozsdát az edényekről házilag akár burgonya és só keverékével is eltávolíthatjuk, sőt, a rozsdamentes acél polírozására lisztet is használhatunk. Ha végeztünk, pakoljunk mindent vissza a helyükre, rendszerezve a tárgyainkat! Miután elpakoltunk, törölgessük le a konyhapultot és a polcokat, végül pedig a mikrót is takarítsuk ki.

Nagyszoba

A hatalmas bútorok mögött és alatt rengeteg a por, amit mi nap mint nap belélegzünk. Húzzuk el az eredeti helyükről őket, és takarítsunk fel! Ugyanezt a szőnyeg alatt is meg kell tennünk. Ha van, szedjük le a pókhálókat is a sarkokból. Az itt megforduló vendégek (vagy mi magunk is) sokszor hagynak foltot maguk után. Az asztalon maradt pohárnyomot vodkával törölgessük végig, a szőnyegen lévő foltokhoz használjunk szódabikarbónát, ammóniát vagy ecetet – a folt jellegétől függően.A bútorokat anyaguktól függően tisztítsuk meg: különösen figyeljünk oda a bőr anyagúakra

Fotó: 123rf

A technikai eszközöket is portalanítsuk! A dolgozószobát hasonlóképpen takarítsuk ki, mint a nappalit!

A fürdőszoba

Újabb szortírozás: minden kozmetikai eszközt, flakont és dobozt nézzünk át, és ami nem feltétlenül szükséges, attól szabaduljunk meg. A csempéket ecetes-vizes keverékkel fújjuk be, majd hagyjuk kicsit magára, majd később törölgessük le. A makacs vízkő mindenhol jelen van: a zuhanykabinban, a kádban, a mosdókagylóban és a vécénkben is. Használjunk ecetet vagy ammóniát, hogy eltávolítsuk őket! A vécénkre is szánjunk egy kis plusz időt, és kívülről-belülről pucoljuk meg.A mosógépet érdemes kitisztítani, hogy megnöveljük az élettartamát. Házi praktikával is megtehetjük: az ecet és mosószóda itt is csodákra képes.Poroljuk és törölgessük le a polcokat (és mindent, ami rajtuk van), valamint a tükröket is pucoljuk meg.

A hálószoba

Nézzünk be a ruhásszekrényünkbe: mi az amire már tényleg nincs szükségünk? Ennek megfelelően szelektáljuk a ruháinkat, és csináljunk helyet magunknak. A hálószoba kitakarítása nagy részben ugyanazokat foglalja magába, mint az eddigiek: pókhálókat távolítsuk el; törölgessük le a polcokat, a lámpákat, a szekrényeket; pucoljuk meg az ablakokat.A legnagyobb különbség: az ágy. Mossunk ki mindent a huzatoktól a párnákig. Porszívózzuk át a matracot. Ha már hidegebb van, elővehetjük a vastagabb, téli ágyneműt. Ha készen vagyunk, húzzuk fel az ágyneműt! Nincs más dolgunk, mint beledőlni, és élvezni a friss, tiszta otthonunk kényelmét és nyugalmát.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nyolcéves eltiltást kapott a vb-n ezüstérmes magyar sportoló

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

metropol.hu

Bereczki Krisztián csak gépre kötve tud aludni

vg.hu

Meglepő katonai szövetségest talált Oroszország

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

vg.hu

Valami súlyos történik az ukrán elnöki hivatalban: Zelenszkij kirúgta az egyik legfontosabb emberét

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

travelo.hu

Íme, a hazai 10 legolcsóbb termálfürdő, ahol elfogadható árakkal várnak

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban

ÉLETMÓDI

Még reggel is az álmod hatása alatt vagy? Ez történhetett!

ÉLETMÓDI

Rámenős és domináns - 4 csillagjegy, akikkel szemben esélyed sincs!

ÉLETMÓDI

Bárkire lecsaphat a titokzatos Hashimoto-kór. Ezekre a jelekre figyelj!