Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2021.06.24.

Müller Cecília újabb szigorú döntést hozott az extrém hőség miatt

Folytatódik a kánikula az egész ország területén, ezért Müller Cecília országos tisztifőorvos péntek éjfélig meghosszabbította az érvényben lévő hőségriadót.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közös közleményében arra hívta fel figyelmet, hogy a nagy melegben több folyadékot kell fogyasztani és 11 és 15 óra között nem szabad a tűző napon tartózkodni. Javasolták, hogy a szabadban dolgozók megfelelő öltözékkel és napvédő készítményekkel védjék bőrüket a leégés ellen. Figyelmeztettek továbbá arra is, hogy senki ne hagyja gyermekét, állatokat tűző napon parkoló autóban.

Marad az extrém forróság, meghosszabbították a hőségriadót (Fotó: pixabay)

A hőségre tekintettel és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait követve a tisztifőorvos javasolta az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását, a programozott karbantartások elnapolását.

Azt írták: ajánlatos több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. A bárki által igénybe vehető, légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája elérhető a katasztrófavédelem weboldalán.

Figyelmeztettek arra, hogy a hőség megterheli az egészséges szervezet is, de különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

A déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel – hangsúlyozták.

A közleményben emlékeztettek arra is, hogy péntektől az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőség miatt péntekre még másodfokú figyelmeztetést még adott ki hat megyére, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére. Budapestre, Pest, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt.

A nappali csúcsértékek 28 és 37 fok között alakulnak.

A Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön extrém, az ország többi régiójában nagyon erős szintet érhet el az UV-B-sugárzás.

Brutális viharok jönnek jégveréssel

Pénteken ugyanakkor zivatarokkal hidegfront érkezik. Emiatt országszerte zivatarokra, több megyében felhőszakadásra is figyelmeztetnek. Zivatarveszély miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken heves zivatarok is lehetnek, melyeket erős szél, nagyméretű jég, intenzív esőzés kísérhet.

Az országos tisztifőorvos és az Országos Meteorológia Szolgálat hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak.

A meteorológiai szolgálat riasztást csak egy-három órán belül bekövetkező veszélyes időjárási jelenségek esetén – például heves zivatar, jégeső, viharos szél vagy hófúvás miatt – ad ki. A hőség miatti figyelmeztetés viszont az egész napra várható napi középhőmérséklet eredményén alapul, így a kánikula miatt egy egész napra vonatkozóan kizárólag figyelmeztetés lehet érvényben.

Riasztási fokozatok

Citromsárga, vagyis elsőfokú a figyelmeztetés, ha egy megyében a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot.

Narancssárga, vagyis másodfokú, ha a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakul, esetleg a 27 fokot is meghaladja. A piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetés feltétele, hogy a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett legyen.

Fotó: 123rf

Az országos tisztifőorvos három fokozatot rendelhet el. A figyelmeztetés azt jelzi, hogy egy napig a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 fokot.

A második fokozat a riasztás, ha a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A riasztás egyúttal azt is jelzi, hogy a magas napi átlaghőmérséklet olyan környezet-egészségügyi kockázatot jelent, amely indokolja az egészségügyi ellátórendszer, az önkormányzatok figyelmeztetését és a lakosság rendszeres tájékoztatását a hőhullám idején.

A tisztifőorvos harmadfokú jelzése a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a napi középhőmérséklet az előrejelzések szerint legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot. Ez rendkívüli időjárási helyzetnek számít és rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.

Nyolc megyére adta ki a legmagasabbnak számító, harmadfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat a mai hőség miatt. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésükben az olvasható, hogy az alábbi megyékre adták ki a legdurvábbnak számító figyelmeztetést:

  • Baranya,
  • Bács-Kiskun,
  • Békés,
  • Csongrád-Csanád,
  • Hajdú-Bihar,
  • Jász-Nagykun-Szolnok,
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg és
  • Tolna megye
  • Az ország többi részén a másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Ma országszerte sok napsütés várható, emellett főleg a Dunától keletre képződnek gomolyfelhők, de inkább csak északkeleten alakulhat ki zápor, zivatar. A déli, délnyugati szél időnként megélénkül, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 33 és 39 fok között valószínű.

    A mai délután folyamán főként az Északi-középhegység tágabb környezetében, az Alföld északi, északkeleti vidékein, illetve a középső tájakon van határozottabb esély zivatarok kipattanására, majd a késő esti órákban újabb zivatarrendszer kerülhet közel az északnyugati határainkhoz. A zivatarokat viharos (jobbára > 60-80 km/h, elsősorban csütörtökre virradó éjszaka néhol akár ~90 km/h) széllökések kísérhetik, az erősebb gócokhoz jégeső (esetleg akár > 2 cm), illetve intenzív csapadék is társulhat.

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta továbbá, hogy ma országszerte extrém UV-B sugárzás várható.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Megszólalt egy családtag Katalin hercegné állapotáról: Aggódom

    origo.hu

    Brüsszel bejelentette: készüljünk a háborúra!

    borsonline.hu

    Gyászol a magyar TV2: súlyos halálhír rendítette meg ma a sztárokat

    hirtv.hu

    Charles Michel: Ha békét akarunk, készüljünk a háborúra

    ripost.hu

    „Nagy csalódás ért” – Férjet keres magának a TV2 sztárja

    mandiner.hu

    Azonnal műteni kellett az ATV híres műsorvezetőjét

    origo.hu

    Leleplező vallomások: Zelenszkij teljesen megőrült, kirobbanthatja a III. világháborút

    travelo.hu

    Megújulva nyit szombattól ez a különleges, sós vizű fürdő

    she.life.hu

    A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

    ripost.hu

    Váratlan fordulat: fontos elhatározásra jutott Katalin hercegné

    life.hu

    Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

    magyarnemzet.hu

    Ha a második világháborúban megőrizzük a szuverenitásunkat, kevesebbet szenvedett volna hazánk

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    ÉLETMÓDI

    Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

    ÉLETMÓDI

    Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

    ÉLETMÓDI

    Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

    ÉLETMÓDI

    A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban

    ÉLETMÓDI

    Még reggel is az álmod hatása alatt vagy? Ez történhetett!

    ÉLETMÓDI

    Rámenős és domináns - 4 csillagjegy, akikkel szemben esélyed sincs!

    ÉLETMÓDI

    Bárkire lecsaphat a titokzatos Hashimoto-kór. Ezekre a jelekre figyelj!

    ÉLETMÓDI

    Így adhatod el bosszankodás nélkül a használt ruháidat