ÉLETMÓDI

Forradalmi újítást hozhatnak a tumorok kezelésében is a vágás nélküli műtéti megoldások

Forradalmi újítást hozhat a tumorok kezelésében a vágás nélküli műtéti technika, amely egyes jóindulatú daganatoknál már Magyarországon is elérhető. A Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézetben nem csak alkalmazzák az új technológiát egyes jóindulatú melldaganatok fagyasztásos és a pajzsmirigy jóindulatú göbjeinek hőkezeléses eltávolításánál, de oktatják is a magyarországi és külföldi orvostanhallgatóknak.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Magyarország jelentős lépést tett az innovatív orvosi technikák oktatásában: a vágás nélküli műtéti technikákat Kelet-Közép-Európában elsőként a budapesti kutatóintézetben kutatják és tanítják a hallgatóknak. A vágás nélküli technológia gyors, fájdalommentes, biztonságos és elkerülhetőek vele a műtéttel járó szövődmények, pszichés terhek is. A régióban egyedül hazánkban végzik a pajzsmirigy jóindulatú göbjeinek nyitott műtét nélküli, rádiófrekvenciás ablációval történő kezelését, valamint a jóindulatú emlődaganatok leggyakoribb típusának vágás nélküli eltávolítását fagyasztásos eljárással, krioablációval. Mindkét eljárást már régóta hatékonyan alkalmazzák a tengerentúlon többféle tumorfajtánál, így a szakemberek bíznak benne, hogy hamarosan Magyarországon is lehetőség nyílik a rosszindulatú daganatok kezelésére is ezekkel az eljárásokkal.

Dr. Deák Pál Ákos, a Semmelweis Egyetem és a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet intervenciós radiológusa forradalminak nevezte az új eljárások megjelenését Magyarországon, és nagyon fontosnak tartja, hogy a központ bekapcsolódik a Semmelweis Egyetem oktatási rendszerébe. A rádiófrekvenciás ablációt a 2000-es évek elejétől hatékonyan alkalmazzák számos tumorfajta kezelésére, leggyakrabban a máj, vese, csont, tüdő, olykor a hasnyálmirigy rosszindulatú daganatai a célpontok, de jóindulatú elváltozások is kezelhetők vele. Visszér problémákra is megoldást nyújt az új technológia, ezt már több mint 15 éve használják az érsebészetben. A pajzsmirigy jóindulatú göbjeinek kezelése során vékony tűvel megszúrják az elváltozást, felmelegítik, és a keletkezett hő elpusztítja a kóros sejteket. Ez sok pajzsmirigybetegnek nyújt a hagyományos műtétnél egyszerűbb, kíméletesebb megoldást.

A vágással, altatással és kórházi tartózkodással járó pajzsmirigyműtétet kiválhatja ez az ambuláns kezelés. A műtétet helyi érzéstelenítésben végzik, fájdalom alig érezhető. Az egész kezelés előkészületekkel együtt nagyjából másfél órát vesz igénybe. Dr. Deák Pál Ákos elmondta azt is, hogy nemzetközi kutatásokat folytatnak annak érdekében, hogy az eljárást hamarosan több szerv kezelésére és rosszindulatú daganatos megbetegedések gyógyítására is alkalmazzák majd.

A pajzsmirigy rádiófrekvenciás ablációja

Dr. Forrai Gábor radiológus, az Európai Emlődiagnosztikai Társaság leköszönő elnöke, a Magyar Radiológusok Társaságának vezetőségi tagja is jelentős előrelépésnek nevezte, hogy a jóindulatú emlődaganatok egyik leggyakoribb típusánál, a fibroadenomák eltávolításánál megjelent a fagyasztásos eljárás, a krioabláció, amivel elkerülhető a műtét.

A krioabláció nagyon alacsony hőmérsékleten, célzottan pusztítja el a kóros elváltozást, nem érintve az egészséges szöveteket, a nyitott műtétre jellemző visszamaradó hegek nélkül. „A technológiát és a fájdalommentes, ambulánsan elvégezhető eljárást az elmúlt években a jóindulatú emlődaganatok kezelésére is optimalizálták. A fagyasztást követően ezek a daganatok körülbelül fél év alatt felszívódnak. A kontroll vizsgálatok eredményei átlagosan azt mutatják, hogy a kezelést követő egy hónapon belül már 30 százalékkal csökken a fibroadenomák mérete” – tette hozzá Dr. Forrai Gábor.

A Németországban már rutinszerűen használt módszer számos daganattípus esetén alkalmazható, ezért vélhetően a kezelési repertoár Magyarországon is bővülni fog. A rosszindulatú emlődaganatok kezelésében még csak kutatások folynak, noha a vese-, a tüdő- és a májdaganatok kezelésében az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában már rutineljárás a krioabláció. A kutatások zajlanak annak érdekében, hogy a jövőben egyes esetekben rosszindulatú emlődaganatot is lehessen majd kezelni fagyasztással.

címkék:
És ezeket olvastad már?