ÉLETMÓDI

Ez a közösségi oldal rombolja leginkább a fiatalok önképét

Bármennyire jó és hasznos, a közösségi médiának bizony erősen negatív oldala is van. Kapaszkodj meg! Szakemberek azt állítják, durván személyiségromboló!

Az internetes közösségi oldalak kellemes velejárója, hogy segítségükkel könnyen megtalálhatjuk régi ismerőseinket, osztálytársakat, volt kollégákat, azokat is, akikkel egyébként nem valószínű, hogy a valóságban találkoznánk. De bármennyire praktikusak és hasznosak a közösségi oldalak, sajnos ártalmasak is lehetnek.

Erősen frusztráló lehet mások kirakatba pakolt boldogságát nézni nap mint nap - márpedig a közösségi média erről is szól.  Mosolygós szelfik, fantasztikus utazások, gyönyörű ruhák és jobbnál jobb kocsik... Az emberi természet olyan, hogy mindezt hajlamosak vagyunk összehasonlítani a magunk életével.

A közösségi média gyakran okoz önbecsülési problémákat a fiatalok körében. Egy friss kutatás pedig kártékonysági fok szerint állította sorrendbe a közösségi médiumokat.

A Royal Society for Public Health (röviden RSPH) felmérésében körülbelül 1500, 14 és 24 év közötti fiataltól kérdezték meg, hogy gyakorol-e bármilyen hatást az életükre az Instagram, a Facebook, a Snapchat, a YouTube és a Twitter.  Itt gondoltak nyugtalanságérzetre, társasághoz való kötődésre, identitásra, alvásra, önbecsülésre illetve bármilyen egészséget érintő kérdésre...

A válaszokból egyértelműen kiderült, hogy minden közösségi oldalnak vannak kisebb-nagyobb negatív hatásai a felhasználókra nézve,  de mind közül az Instagram a legrosszabb!

A képmegosztó és nézegetős oldal leginkább nyugtalanságot és testkép-problémákat okoz a fiataloknál -

derült ki a kutatásból. A legnagyobb rombolást a modellek tökéletes képei okozzák, melyek miatt a szemlélők irreális elvárásokat támaszthatnak saját testükkel szemben. Elérhetetlen és teljesen irreális célokat tűznek ki maguk elé, miközben az önbecsülésük amortizálódik.

A kutatásból egyértelműen kiderült, hogy nagyjából minden ötödik fiatal rosszul alszik, vagy egyenesen inszomniában szenved, mégpedig azért, mert még álmukban is képeket nézegetnek és üzeneteikre válaszolgatnak a közösségi oldalakon.

És ezeket olvastad már?