Létrehozva: 2020.08.24.

Ez a betegség 2050-re veszélyesebb lesz, mint a rák

Évente 25 ezer ember hal meg úgynevezett szuperbaktériumok okozta megbetegedésben Európában. Az ilyen, antibiotikumoknak különösen ellenálló kórokozók száma pedig egyre nő.

A kutatók legfrissebb adatai szerint három évtized múlva az antibiotikum-rezisztencia több embert ölhet meg, mint a ma vezető halálozási oknak számító daganatos betegségek. Nem csak Európában, de az Egyesült Államokban is 23 000 embert ölnek meg évente az antibiotikumos kezelésnek is ellenálló szuperbaktériumok, 2050-re pedig ez a szám – egyes, szélsőséges becslések szerint – világszerte akár 10 millióra is nőhet évente. Az egyetlen megoldás az antibiotikumok használatának észszerűsítése lenne, de az orvosok a rezisztens baktériumokra általában kénytelenek a korábbiaknál erősebb gyógyszereket felírni.

Egy csodaszerből lett veszélyes hatóanyag

Az első antibiotikum, a penicillin, 1928-ban jelent meg a gyógyításban. Ez a gyógyszer és utódai rengeteg életet mentettek meg, és olyan fertőzéseket tettek gyógyíthatóvá, amelyek korábban halálosak is lehettek. Sokáig a számos fertőzést egyszerre gyógyító, széles spektrumú antibiotikumokat használták, később pedig megjelentek a célzott antibiotikum-kezelések.

Nyakra-főre szedni kezdtük…

Még mindig kevesen tudják, mi okozta valójában a bajt. Az antibiotikum-rezisztencia nem egyik napról a másikra alakul ki, hanem az antibiotikumok tartós helytelen használata és túl használata miatt. A vírusokra például ezeknek a gyógyszereknek semmi hatásuk nincs, ám a bakteriális fertőzések és vírusfertőzések tüneteit időnként nehéz megkülönböztetni egymástól. Így aztán az orvosok gyakran akkor is felírják az antibiotikumot, ha nincs rá szükség. Ráadásul a baktériumok idővel ellenállóvá tudnak válni az antibiotikus kezelésre. Ezt elősegíti a környezetszennyezés, amikor az antibiotikumok beszivárognak a talajba, de az is, amikor a gazdák megelőzésképpen adnak antibiotikumot a haszonállatoknak. Sőt, vannak olyan országok, például Mexikó, Spanyolország vagy India, ahol az antibiotikumok nem receptkötelesek, bárki megveheti őket a gyógyszertárban.

Mi lehet a megoldás?

Mindenképpen az, hogy kevesebb antibiotikumot használjunk. Bár ezek a gyógyszerek valóban életet menthetnek, csak akkor szabad használni őket, ha valóban szükség van rájuk. Kizárólag az orvos utasítására szabad alkalmazni őket, az orvosoknak pedig el kell végezniük a pontos diagnózis felállításához szükséges vizsgálatokat, hogy lássák, tényleg antibiotikumot kell-e felírniuk.

Az ellenálló baktériumok kialakulása természetes jelenség, de az antibiotikumok helytelen használata felgyorsítja ezt a folyamatot. Az rezisztens baktériumok a fertőzések számtalan formáját okozhatják, többek között húgyúti fertőzést, tüdőgyulladást, bőrfertőzést, hasmenést, véráramfertőzést. Az ellenálló baktériumok miatt a gyakran alkalmazott gyógyszerek sokszor már hatástalanok. Hatékony antibiotikumok nélkül az olyan életmentő orvosi kezelések, mint pl.: a sebészeti beavatkozások vagy az antibiotikum terápia sem lehetségesek.

Az emberek többsége természetesnek veszi, hogy vannak hatásos antibiotikumok és bármikor rendelkezésre állnak, amikor csak szükség van azokra. Csakhogy ez hamarosan a múlté lehet. Minden egyes indokolatlan vagy nem megfelelő szedés alkalmat ad arra, hogy a rezisztens törzsek kialakuljanak.

Az antibiotikumok túlzott felhasználásának oka egyfelől, hogy sokszor kifejezetten a betegek kérik meg orvosukat: írjanak fel nekik antibiotikumot. Tipikus probléma, hogy az orvos által felírt gyógyszer szedését a teljes kúra vége előtt a betegek abbahagyják, vagy az előzőleg felírt maradék antibiotikummal egy később jelentkező megbetegedést próbálnak meg házilag gyógyítani.

Hazánkban már 2006 óta kötelezően kell jelenteni az ellenálló baktériumok által okozott, egészségügyi ellátással összefüggő fertőzéseket. A Nemzeti Népegészségügyi Központ pedig folyamatosan figyelemmel kíséri a folyamatokat. Ez az európai viszonylatban is kiemelkedő járványügyi megfigyelő rendszer hozzájárul ahhoz, hogy az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésekről értesüljünk, ellene megfelelő intézkedésekkel tenni tudjunk.

Ez is érdekelhet

origo.hu

15 év után szakított a magyar énekesnő

origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

borsonline.hu

Megdermedtek a járókelők: narancssárga UFO tűnt fel felettük

mandiner.hu

Őszintén remélem, hogy a következő években kizárólag ukránok kapják a legjobb idegen nyelvű filmért járó Oscar-díjat – de tényleg!

metropol.hu

Házasság első látásra: Gyöngyi Csabival marad

mandiner.hu

Összeomlott a muszlim vezetésű skót kormány

origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

travelo.hu

Videó: Egy hatalmas Boeing géppel intett búcsút a levegőben a pilóta

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!