ÉLETMÓDI

Elképesztő természeti csoda a magyar erdőkben, csak 2 héten át láthatod

Június közepén kezdődik a szentjánosbogarak gyönyörû rajzása. Eszméletlen, ahogy a sötét erdőben millió lámpásként világítanak. Mutatjuk a magyar helyszíneket, ahol megfigyelheted ezt a csodát!

A nőstény szentjánosbogarak minden év júniusában felkapcsolják fényeiket. Mindezt azért teszik, mert nincsen szárnyuk, így csalogatják magukhoz a hímeket. A hímek szintén világítanak, viszont repkedve keresik párjukat. Ha a nőstény egyedekre 10 napon belül nem talál rá egy hím sem, akkor sajnos elpusztul.

Közel két hétig tart ez a rajzási időszak, nagyjából esténként ugyanabban az időben, 21.15- 22 óra között, de ezt mindig az időjárás, és a természet határozza meg.

Hihetetlen, hogy a szentjánosbogarak esetében szinte egyszerre történik a lámpaoltás. Sétálsz egy erdőben éjszaka ahol apró fények villognak mindenütt és mintha varázsütésre lekapcsolnák az összes kicsi villanyt.

Sokszor hallhattuk már, például mesékben ezt a természeti csodát, de sokan mégsem tudjuk, hogy a valóságban is létezik. Mégpedig nem is kell távoli, egzotikus tájakra utazni hozzá, hiszen Magyarországon is megfigyelhetjük a szentjánosbogarak nászát. 

Magyarországon június 17-től, körülbelül 10 napon át érdemes lesben állni a szentjánosbogarak násztáncáért. Az alábbi helyeket érdemes felkeresni:

1. Alcsúti Arborétum

2. Bakonybél - Szent Mauríciusz Monostor kert

3. Eplény

4. Fehérvárcsurgó - Károlyi kastély kertje

5. Felsőtárkány

6. Gemenc

7. Nyéki-Holt-Duna

8. Királyrét

9. Pilisszentiván

10. Tata - Tóvároskert

11. Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert

12. Zirci Arborétum

Csodás látványban lesz részed!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?