ÉLETMÓDI

Mindig azon volt, hogy maradandót alkosson: Zoltán kezei közt arannyá válik a hulladék

Egyre többen gondolják úgy, hogy a szemétben landoló kacatok még használhatók valamire. Rónaszéki Zoltán épp így van ezzel, kezei közt pedig szinte arannyá válik minden hulladék! Zseniális remekműveket alkot!
  • Szerző: D.K.

Egy kis, Bakonyban megbúvó faluban, Cseszneken él és alkot Rónaszéki Zoltán, aki mesterszintre képezte magát hulladék újrahasznosítás terén. Nincs az a lerobbant háztartási gép, kiszuperált vekkeróra, vagy rozsdás autóalkatrész, amibe ne látna bele valami extrát. Számára a kacat kincs és meg is mutatja a világnak. Legutóbbi munkája, a Reál Madrid címer pedig egészen elképesztő!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Bütykölni akart minden áron

A művet elkövető Rónaszéki úr ugyan még nem nagynevű és ismert alkotó, netán internetsztár, de ami késik, nem múlik… Addig is lássuk, miből lesz a cserebogár!

„Már kiskoromban is imádtam bütykölni, tipikusan az a gyerek voltam, aki mindent szétszedett, hogy megnézze, hogyan működik. Aztán persze összerakni már nem mindig sikerült…” – magyarázza Zoltán, akit nemcsak a kíváncsiság hajtott előre, hanem más is. „Mindig azon voltam, hogy valami maradandót alkossak. Kőből, fából, fémből, mindegy is… a lényeg, hogy engem túléljen a mű.”

Egy kismotorral kezdte

Azóta készít dísztárgyakat, mióta édesapja megtanította hegeszteni. De már korábban is érezni lehetett, hogy ez a fiú tehetséges, tud valamit, amit más nem! „Sok évig próbálkoztam fafaragással, rajzolással, festészettel is, de nem találtam a saját stílusom. Most úgy érzem, hogy égre megérkeztem. Karosszérialakatosnak tanultam, 2 éve pedig letettem az AWI hegesztő vizsgát is. Mindig is szerettem fémmel dolgozni, de a használt alkatrészekből való alkotásra akkor kaptam rá, mikor egy kollégám felmondott, és a műhelyben lévő lim-lomból búcsúajándékként egy motor szobrocskát készítettem neki.

Egy motorral kezdte az összerakós hobbit.. Ez a kisebb mű egyszerűnek tűnik ugyan, de rengeteg szellemi munka van benne.

Hamarosan magamnak barkácsoltam, aztán a dolog annyira kinőtte magát, hogy mára az eredeti szakmám mellett nagyobbrészt csak ezzel foglalkozom.”

Itt éppenséggel egy kidobott vascső indította el a mester fantáziáját. (Fotó: Rónaszéki Zoltán)

Bármiből, de tényleg bármiből lehet valamit, sőt, értéket alkotni. Például már senkinek sem kellő evőeszközökből...

Szemétből Kincset! – ez Rónaszéki Zoltán alkotói profilja a Facebookon. Érdemes felkeresni! (Fotó: Rónaszéki Zoltán)

Mindenki ledöbbent

Zoltán legutóbbi munkája egy Real Madrid címer, ami egy drukker születésnapjára készült. Egészen izgalmas alapanyagokból állt össze a mű.

„Agyalni kell minden egyes hasznosított tárgyon. Jó érzés, hogy az ember valamit megment a sok kacatból, ami a szemétdombra kerül. (Fotó: Rónaszéki Zoltán)

„Vezérműlánc, csapágygolyó, anyacsavarok, golyóskosár, sőt, betonvas is került a kompozícióba, a pajzs gyakorlatilag 100%-ban újrahasznosított anyagból áll – akárcsak a többi munkám” – mondja szerényen a mester.

Nem lepődnénk meg, ha hamarosan Madridból követelnék az ereklyét! Fotó: Rónaszéki Zoltán

Nem titok, hogy a címernek hatalmas sikere volt. „Mindenkinek tetszett, bevallom, ez nagyon jó érzés. Sokan kérdezik, hogy csinálom. Valójában amikor megbombáznak egy új kéréssel, szinte mindig előre látom magam előtt a kész tárgyat.

Ezt a kanálszörnyet vélhetően kínai motívumok inspirálták. Fotó: Rónaszéki Zoltán

 

A megrendelő persze csak a végeredményt látja, de a reakció szinte mindig ugyanaz: Jobb lett, mint ahogy elképzeltem! Igazság szerint ez motivál a nehézségek leküzdésében, és abban, hogy ne hagyjam abba.Soha nem hittem el, hogy a hobbim lehet a munkám, most viszont úgy érzem, nagyon szerencsés vagyok. És nem állok le, amíg bírom, csinálom...

Műhold makettje kidobott kacatokból. Eszméletlen, ahogy a mester meglátja például egy mosógépdobban a lehetőséget! Fotó: Rónaszéki Zoltán

 

Nem ördöngösség!

A munkához nem kellenek drága eszközök, amire viszont szükség van: flex, fúrógép, kézi szerszámok és az AWI hegesztő, mely a rendkívül precíz, aprólékos munkák kidolgozásához elengedhetetlen.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?