ÉLETMÓDI

Elárulták a szakértők: ezzel a trükkel nyerheted el a szimpátiát

Mutatjuk, mik a bevált tippek a kutatók szerint.

Bár minden ember más és egyedi, mégis akadnak közös pontok az emberi természetben, többek közt olyanok is, melyek lehetővé teszik számunkra, hogy kapcsolatot teremtsünk egymással, sőt hatással legyünk a másikra.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Olyan pszichológiai trükköket mutatunk most neked, melyek segítenek abban, hogy pozitívvá formáld a másik véleményét magadról, hogy elnyerd a másik fél szimpátiáját, érdeklődését vagy éppen együttműködését.

1.Megértés

Ha valaki olyasmiről próbál meggyőzni téged, amivel egyáltalán nem értesz egyet, vagy olyasmire szeretne rábeszélni, ami ellenedre van, akkor ne támadd le őt, és ne mondj azonnal ellent! Mindenki szereti, ha meghallgatják a véleményét, ahogyan azt is, ha megpróbálják őt megérteni. Az „ugyan már”, a „nincs igazad”, sőt még az „igen, de” kezdetű mondatokkal szemben is jóval nagyobb sikerre visz, ha így kezded a választ: „Értem, miért érzed így. És arra gondoltál már, hogy inkább...?”.

2.Apró szívesség

Bármennyire is szeretnénk, nem kedvelhet mindenki mindenkit. De ha akad olyan ember, akivel szeretnél mélyebb kapcsolatot a meglévő, felszínes viszonynál, akkor remek indítás, ha egy apró szívességet kérsz tőle. Ha te segítesz neki, azzal elismerést és jó érzést váltasz ki belőle. Ha azonban megkéred őt, hogy adja kölcsön neked a könyvet, amit olvas, vagy segítsen elkészíteni a táblázatot a munka során, akkor elismered az ízlését vagy éppen tudását. Ráadásul újra kapcsolatot teremtetek, amikor visszaadod a könyvet vagy viszonzod a szívességet. És beszélgetési alapot hozol létre, mellyel máris megvan az első lépés egy kapcsolódás felé.

3.Érdeklődés

A csend a felszínes ismeretségekben kellemetlen, sőt egyenesen kínos tud lenni. Ha magadról beszélsz, akkor könnyen önzőnek tarthat a másik, esetleg untatni kezded őt, vagy túlzottan rámenősnek érez. Azonban mindenki szívesen fogadja az érdeklődést, és mindenki szívesen mesél olyasmiről, ami számára fontos. Ha igazi kapcsolatot szeretnél teremteni, akkor ne holmi felszínes és átlátszó témát vess fel, hanem valamit, a másik számára látszólag tényleg fontos. Például a zene kapcsán, amit hallgat, a gyerekei kapcsán, a hobbija vagy a sportja kapcsán.

4.Megfelelő szavak

A helyes kifejezések, a jól eltalált mondatok hegyeket tudnak megmozgatni. Add meg a másik félnek a tiszteletet, engedd, hogy nagynak, erősnek és ügyesnek érezze magát, ez pedig jó érzéssel töltse el őt! Persze nem arra buzdítunk, hogy hízelegj és átlátszó módon túlozz. De mennyire jó érzés neked is olyasmit hallanod, hogy „kérlek, segíts nekem ebben, hiszen látom, értesz hozzá”, vagy hogy „fontos a véleményed, ezért szeretném, ha elmondanád”. Ugye, hogy jó ezt hallani?

5.Mutasd meg magad

Ha látni engeded gyengébb oldalad, hibáid és esendőséged, akkor sokkal könnyebben tudod elnyerni a másik szimpátiáját és bizalmát. Fontos, hogy a bizalom akkor tud épülni, ha először te mutatod meg, érdemes és lehet rád építeni. Ennek pedig fontos része, hogy látszódjanak erősségeid, de az a bátorság is, mellyel vállalod, hogy te is csak ember vagy.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Tiramisu-variációk karácsonyra
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?