RETRO RÁDIÓ

Egész télen gyógyít a legillatosabb magyar gyümölcs

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2015. 10. 19. 19:28

Vegyél néhány kilóval a sárga birsbõl, csodálatos finomságokat készíthetsz belõle! Ha megtanulsz vele bánni, egész télire lesz egészséges nasid otthon! A birs kincs!

Nemcsak finom, egészséges is!

A birsalmát P-vitamin tartalma teszi különlegessé. Mivel ez az anyag erős antioxidáns, gátolja a szervezet öregedési folyamatait, emellett elősegíti, erősíti a C-vitamin áldásos hatásait.

Számos vitamin is nagy mennyiségben található benne, így A-, B1-, B2-, B3-, C- és E-vitamin, vagyis a birs erősíti az immunrendszerünket. De enyhít a gyomorpanaszokat is, segít puffadás, székrekedés vagy éppen hasmenés esetén is.  Remek görcsoldó, még menstruációs fájdalmak ellen is bevethetjük. Ciklus előtti napokban érdemes meginni 1-2 pohár birslét.

Birsalmasajt

Íme, a legegyszerűbb recept:

Hámozz meg 3 kg birsalmát, a gyümölcsök magházát vágd ki. Darabolhatod is, de nem muszáj. Tedd fel annyi vízben főni, amennyi épp csak ellepi. Ízesítsd 1 mokkáskanálnyi őrölt fahéjjal és 1 db szegfűszeggel, cukor még nem kell bele. Tehetsz a főzővízbe néhány citromkarikát is. Legföljebb 5-8 percig forrald, majd öntsd le róla főzőlét, a citromdarabokat emeld ki, a megfőtt birset pedig turmixold össze. A masszába tegyél 30 százaléknyi cukrot. A birspépet újra forrald fel és néhány percig hagyd rotyogni. Vigyázat, prüszköl, köpköd, mint egy vulkán! Ha túl édesnek érzed, facsarj bele még egy citromot. A forró birsmasszát öntsd formába, legpraktikusabb a sütőpapírral bélelt tepsi.

Készítsd nyírfacukorral!

Cukor helyett használj édesítőt, hogy még jobban érvényesülhessen a birs egészségvédő hatása. Részben vagy egészben váltsd ki a cukrot nyírfacukorral, de figyelj, arányaiban sokkal kevesebb kell belőle, mert intenzívebben édesebb. Célszerű eleve kevesebb vízben főzni fel a birset, hogy a végén sűrűbb lehessen a pép. Nyírfacukorral ugyanis lassabban keményedik a birsalmasajt. De nem kell lemondani róla, meg fog szikkadni, türelem! Nagy előny viszont, hogy az így készített birsalmasajt később kevésbé hajlamos a penészedésre.

Ha nincs kedved hámozni!

Sajthoz főzheted héjastól is a birset, hiszen a gyümölcs pektintartalmának nagy része a héj alatt raktározódik. Ám így a forró masszát kiöntés előtt át kell passzíroznod.    

Diót, mogyorót, aszalt gyümölcsöket bele!

Ha unalmasnak találod a hagyományos változatot, bátran variáld dióval, mandulával, mogyoróval, akár aszalt gyümölcsökkel, például szilvával és áfonyával. A magvakat pirítsd meg, mielőtt hozzáadod a sajthoz – a nyers magoktól ugyanis hamarabb megindul a penészedés.  

FONTOS!

  • Ne öntsd túl vastagra a sajtot, mert a közepe nem biztos, hogy megköt!
  • A kiöntött sajtot két nap után fordítsd át, hogy a másik oldala is szikkadni tudjon. Átfordítás nélkül az alja bepárásodik és penészedhet.
  • A birsalmasajt világos árnyalattal igazán kívánatos. Ennek érdekében készítéskor keverj késhegynyi citromsavat a forró masszába.

    Hogyan tárold?

    A kész sajtot fektesd sütőpapírral bélelt dobozba. Több réteget is rakhatsz egymásra. A dobozt tartsd hűtőben vagy hideg kamrában. Ne érje fény, és ne száradjon ki túlságosan.

    Birsalmasajtot az asztalra!

    A birsalmasajt nem csak ízletes őszi snack, de jó néhány étel zseniális kiegészítője is. Nem hiányozhat például a klasszikus gyümölcskenyérből, májpástétommal, sonkával, márványsajttal csodálatosan harmonikus ízvilágot teremt. Ami pedig birsalma kategóriában a csúcs: készíts barna kenyérre helyezett sült libamájjal birsalmasajtos falatkákat - mennyei!

    De ha csak egy szelet érett sajtot teszel gazdagabbá birsalmasajttal, már nyert ügyed van!

     

    +1 TIPP

    Õszi limonádé

    A leöntött birslét töltsd üvegekbe, bő egy hétig eláll a hűtőben. Vízzel hígítva kevés citrommal a legfinomabb őszi limonádé! Almabort is bolondíthatsz vele.

    Birsalmakompót

    Hozzávalók:

    2 kg birsalma

    1 tk őrölt fahéj

    1 szegfűszeg

    1 citrom

    Így készítsd:

    Hámozd meg és szeleteld fel a birsalmát. Tedd a szeleteket épp annyi forró vízbe, amennyi ellepi, add hozzá az illatos fűszereket, csavard rá a citrom levét, de csak 2-3 percig hagyd forrni.

    Ne főzd hosszasan, mert a birs péppé változik!

    Húzd le az edényt a tűzről, kész is a kompót! Ne tegyél bele cukrot, a birs sokkal finomabb natúran. Mivel a gyümölcs rengeteg pektint tartalmaz, cukor nélkül is sűrű, szirupos lesz a leve. Isteni finom!

    TIPP:

    Birsalmabefőttet is készíthetsz ugyanezzel a módszerrel. A kompótot frissen, forrón szedd előre sterilizált üvegekbe, majd a tetőt jó erősen csavard rá, Az üveget fejjel lefelé állítva hagyd kihűlni!

    A kompótot aszalt gyümölcsökkel is szervírozhatod! Az aszalványokat néhány órán keresztül hagyd  ázni a kompót levében, hogy mire az asztalra kerül a csemege, kellemesen összeérjenek az ízek.

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.