kulcsár edina
Vegyél néhány kilóval a sárga birsbõl, csodálatos finomságokat készíthetsz belõle! Ha megtanulsz vele bánni, egész télire lesz egészséges nasid otthon! A birs kincs!
A birsalmát P-vitamin tartalma teszi különlegessé. Mivel ez az anyag erős antioxidáns, gátolja a szervezet öregedési folyamatait, emellett elősegíti, erősíti a C-vitamin áldásos hatásait.
Számos vitamin is nagy mennyiségben található benne, így A-, B1-, B2-, B3-, C- és E-vitamin, vagyis a birs erősíti az immunrendszerünket. De enyhít a gyomorpanaszokat is, segít puffadás, székrekedés vagy éppen hasmenés esetén is. Remek görcsoldó, még menstruációs fájdalmak ellen is bevethetjük. Ciklus előtti napokban érdemes meginni 1-2 pohár birslét.
Íme, a legegyszerűbb recept:
Hámozz meg 3 kg birsalmát, a gyümölcsök magházát vágd ki. Darabolhatod is, de nem muszáj. Tedd fel annyi vízben főni, amennyi épp csak ellepi. Ízesítsd 1 mokkáskanálnyi őrölt fahéjjal és 1 db szegfűszeggel, cukor még nem kell bele. Tehetsz a főzővízbe néhány citromkarikát is. Legföljebb 5-8 percig forrald, majd öntsd le róla főzőlét, a citromdarabokat emeld ki, a megfőtt birset pedig turmixold össze. A masszába tegyél 30 százaléknyi cukrot. A birspépet újra forrald fel és néhány percig hagyd rotyogni. Vigyázat, prüszköl, köpköd, mint egy vulkán! Ha túl édesnek érzed, facsarj bele még egy citromot. A forró birsmasszát öntsd formába, legpraktikusabb a sütőpapírral bélelt tepsi.
Készítsd nyírfacukorral!
Cukor helyett használj édesítőt, hogy még jobban érvényesülhessen a birs egészségvédő hatása. Részben vagy egészben váltsd ki a cukrot nyírfacukorral, de figyelj, arányaiban sokkal kevesebb kell belőle, mert intenzívebben édesebb. Célszerű eleve kevesebb vízben főzni fel a birset, hogy a végén sűrűbb lehessen a pép. Nyírfacukorral ugyanis lassabban keményedik a birsalmasajt. De nem kell lemondani róla, meg fog szikkadni, türelem! Nagy előny viszont, hogy az így készített birsalmasajt később kevésbé hajlamos a penészedésre.
Ha nincs kedved hámozni!
Sajthoz főzheted héjastól is a birset, hiszen a gyümölcs pektintartalmának nagy része a héj alatt raktározódik. Ám így a forró masszát kiöntés előtt át kell passzíroznod.
Diót, mogyorót, aszalt gyümölcsöket bele!
Ha unalmasnak találod a hagyományos változatot, bátran variáld dióval, mandulával, mogyoróval, akár aszalt gyümölcsökkel, például szilvával és áfonyával. A magvakat pirítsd meg, mielőtt hozzáadod a sajthoz – a nyers magoktól ugyanis hamarabb megindul a penészedés.
FONTOS!
A birsalmasajt világos árnyalattal igazán kívánatos. Ennek érdekében készítéskor keverj késhegynyi citromsavat a forró masszába.
Hogyan tárold?
A kész sajtot fektesd sütőpapírral bélelt dobozba. Több réteget is rakhatsz egymásra. A dobozt tartsd hűtőben vagy hideg kamrában. Ne érje fény, és ne száradjon ki túlságosan.
A birsalmasajt nem csak ízletes őszi snack, de jó néhány étel zseniális kiegészítője is. Nem hiányozhat például a klasszikus gyümölcskenyérből, májpástétommal, sonkával, márványsajttal csodálatosan harmonikus ízvilágot teremt. Ami pedig birsalma kategóriában a csúcs: készíts barna kenyérre helyezett sült libamájjal birsalmasajtos falatkákat - mennyei!
De ha csak egy szelet érett sajtot teszel gazdagabbá birsalmasajttal, már nyert ügyed van!
+1 TIPP
Õszi limonádé
A leöntött birslét töltsd üvegekbe, bő egy hétig eláll a hűtőben. Vízzel hígítva kevés citrommal a legfinomabb őszi limonádé! Almabort is bolondíthatsz vele.
Hozzávalók:
2 kg birsalma
1 tk őrölt fahéj
1 szegfűszeg
1 citrom
Így készítsd:
Hámozd meg és szeleteld fel a birsalmát. Tedd a szeleteket épp annyi forró vízbe, amennyi ellepi, add hozzá az illatos fűszereket, csavard rá a citrom levét, de csak 2-3 percig hagyd forrni.
Ne főzd hosszasan, mert a birs péppé változik!
Húzd le az edényt a tűzről, kész is a kompót! Ne tegyél bele cukrot, a birs sokkal finomabb natúran. Mivel a gyümölcs rengeteg pektint tartalmaz, cukor nélkül is sűrű, szirupos lesz a leve. Isteni finom!
TIPP:
Birsalmabefőttet is készíthetsz ugyanezzel a módszerrel. A kompótot frissen, forrón szedd előre sterilizált üvegekbe, majd a tetőt jó erősen csavard rá, Az üveget fejjel lefelé állítva hagyd kihűlni!
A kompótot aszalt gyümölcsökkel is szervírozhatod! Az aszalványokat néhány órán keresztül hagyd ázni a kompót levében, hogy mire az asztalra kerül a csemege, kellemesen összeérjenek az ízek.