tóth gabi
Mindenkinek mondták gyerekkorában, hogy dinnye nő a hasában, ha lenyeli a magokat. Ez nyilván nem így van; de vajon mi történik valójában, ha magostul eszed meg a hűsítő gyümölcsöt? A tudomány választ adott.
Kétféle ember létezik: aki csak a dinnye héját hagyja meg, és aki a dinnyemagot kipiszkálja a tányér szélére, és kidobja. Az nem valószínű, hogy a gyerekkori békás ijesztgetés miatt csinálja sok felnőtt az utóbbit, sokan egyszerűen csak nem szeretik, másoknak meg eszükbe sem jut, hogy meg lehetne enni. De mindezek mellett jócskán akadnak, akik szerint káros megenni a magokat. Most a tudomány választ adott a kérdésre, hogy mi az igazság dinnyemag-ügyben: és nem egészen az, amire mindenki gondolt.
Ugyanis a legtöbben minimum haszontalannak, mások kifejezetten károsnak találják a dinnyemagot; közben pedig a My Food Data oldal által közzétett adatok szerint a dinnyemag rendkívül jót tesz a szervezettel, hiszen tele van fehérjével, de emellett csak kevés szénhidrátot tartalmaz, pluszban remek ásványianyag- és vitaminforrás. Például sok benne a B-vitamin, a magnézium, a kálium, a cink.
Ha te is azok közé tartozol, akik magostul fogyasztják a dinnyét, akkor ezzel nagyon sokat teszel a szíved egészségéért: nyersen, egészben fogyasztva a magok többsége áthalad a szervezeteden, de ha kiválogatod, és serpenyőben megpirítva elrágcsálod őket, nem csupán finom nassolnivaló lesz a végeredmény, de pótolod a napi magnéziumbevitel 35 százalékát is. Ezzel pedig a szervezetednek segítesz abban, hogy szabályos legyen a szívverésed, plusz a dinnyemag helyreteszi a vércukorszintedet is.
Az emésztésed is hálás lesz, ha megeszed a dinnyemagot; sőt, a fogyókúrádat is felpörgeti. Egyrészt úgy eltelít, hogy eszedbe sem fog jutni, hogy bármi mást nassolgass, másrészt a benne található rostok megkönnyítik az emésztést. Arra érdemes figyelni, hogy ne vidd túlzásba; egy kis csészével bőven elég egy napra a dinnyemagból, mert ha túl sokat fogyasztasz, szorulást okozhat. De nem csupán az emésztést teszi helyre, a dinnyemag, hanem csodát tesz a bőrrel is: növeli a sejtmegújulást és a sebgyógyulást, megelőzi a rosacea, pattanások, ekcéma kialakulását. Mindössze napi 28 gramm dinnyemagot kell elfogyasztanod; ez fedezi a napi cinkbevitel 26 százalékát is.
Többféleképpen fogyaszthatod a dinnyemagot: le is nyelheted, miközben eszed a gyümölcsöt, de így kevés hasznosul belőle. Pirítva isteni és egészséges nassolnivaló, de készíthetsz belőle teát is úgy, hogy fél liter vízben lassú forralással 15 percig főzöl két kanál magot. Jó vízhajtó, felpörgeti az emésztést (és ezzel segíti a fogyást), és egyensúlyban tartja a vércukorszintet is.