ÉLETMÓDI

A NASA felfedezett egy új Földet! Élet lehet rajta!

A NASA nagy bejelentése: felfedezték a Föld unokatestvérét, melyen akár élet is lehet. Soha nem találtak még a Földhöz ennyire hasonlító bolygót.

A NASA Kepler-missziója felfedezett egy Földhöz hasonló méretű bolygót. A NASA oldalán magyar idő szerint csütörtök este jelentették be a felfedezést, ahol elmondták, hogy a bolygó a Földnél mintegy 60%-kal nagyobb, eljutni oda viszont a mostani technológiával lehetetlen.

Mit lehet tudni eddig?

Feltehetően egy kőzetbolygóról van szó, saját Napját 385 nap alatt kerüli meg, mérete a mi Földünknél 60%-kal nagyobb, 1400 fényévnyire van a mi bolygónktól, napjától 10%-kal több energiát kap, mint mi a sajátunktól, a Hattyú csillagképében van, neve Kepler-452b, soha nem találtak még olyan bolygót, mely a miénkhez ennyire hasonló volna.

Miért feltételezhető, hogy élet van rajta?

6 milliárd éves kőzetbolygóról van szó, és ez a jelenlegi ismeretek szerint alapfeltétel az élet kialakulásához. A bolygó pont kellő távolságban van saját napjától ahhoz, hogy élet lehessen rajta. Hőmérséklete megfelelően alacsony lehet ahhoz, hogy a felszínén folyékony víz lehessen, mely alapvető feltétele az élet most ismert formájának. Valószínűnek tartják, hogy vulkánok is találhatók a felszínén, illetve akár fotoszintetizáló növények is, mert a fényviszonyok hasonlók lehetnek bolygónkéhoz.

Bizonyítékot is találtak már?

A bolygó tőlünk 1400 fényévnyire található. Az eddig ismert tények alapján okkal feltételezhető, hogy élet lehet rajta, de az 1400 fényév miatt odajutni esélytelen a tudomány mai állása szerint. Ahhoz, hogy eljussunk a bolygóra, először is el kell jutnia a technológiánknak oda, hogy legalább a fénysebességhez hasonló tempójú űrutazás megvalósítható legyen.

Mi lenne, ha majd mégis odajut egy későbbi generáció?

A jövőben persze elképzelhető, hogy az űrutazás alkalmassá válik ennek a távolságnak a leküzdésére. Ha ez megvalósul, akkor a szakemberek szerint képesek lennénk rá, hogy a Földünkénél kétszer nagyobb gravitációhoz alkalmazkodjunk. Mivel 6 milliárd évével bolygónknál jóval idősebb, és mivel ilyen sok hasonlóságot mutat a miénkkel, a tudósok a Föld egyfajta idősebb unokatestvéreként tekintenek rá, mely lényegében megmutatja bolygónk távolabbi jövőjét.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?