tóth gabi
Több hazánkban rendkívül népszerű étel is szerepel a listán.
A nemzetközi Taste Atlas gasztroportál idén is összeszedte azoknak az ételeknek a listáját, amelyen rangsorolják a legjobban elutasított fogásokat. Erre a listára 10 magyar étel is felkerült, amelyek a külföldiek számára visszataszítónak hatnak. Nekünk magyaroknak nyilván érthetetlen, hogy valaki hogyan utasíthatja el például a szaloncukrot, ami hazánkban a legnépszerűbb karácsonyi édességnek számít, de gondoljunk bele, hogy mi sem feltétlenül ugrálnánk a franciák csigájáért. A lista amúgy is szubjektív, főként az összeállítók ízlésvilágát tükrözi csak, akik nem feltétlen a magyar konyhában edződtek. 50 ezer ember szavazatai alapján állították össze a furcsa rangsort.
A Zaol portálja szúrta ki a listát, amelyről a lap által megkérdezett Tálos Krisztián séf is kifejtette véleményét. Lássuk először a külföldiek által 10 legjobban elutasított magyar fogást, utána pedig a szakértő véleményét is elolvashatjuk:
1. Borleves
2. Pacalpörkölt
3. Mákos tészta
4. Krumplileves
5. Stefánia szelet
6. Haltepertő
7. Rakott káposzta
8. Vadas marha
9. Szaloncukor
10. Kókuszkocka
Tálos Krisztián nem lepődött meg a listán szereplő ételek láttán, ugyanis maga is dolgozott külföldi konyhákban, korábban például Angliában és Skóciában volt szakács 7 éven keresztül, és az a véleménye, hogy a szigetország éttermeiben például sokkal kevesebb alapanyagból készítenek ételeket, és azokat is inkább félkész állapotból varázsolják ehetővé az asztalra. A séf véleménye szerint a szavazást indító és a listát összerakó szakértő nem ettek még jól elkészített magyar falatokat.
Valaki ehetett egyszer egy nagyon savanyú borlevest karácsonykor, mert szinte érhetetlen, miért került a lista élére
– vélekedett Krisztián a lapnak. –
A második a pacalpörkölt, ami talán megosztóbb, hiszen mégiscsak a szarvasmarha kérődzéshez használt előgyomrából készül. Ezek talán a rossz sztereotípiákból alakultak ki, hiszen jól elkészítve a magyarok egyik kedvence. A mákos tészta megjelenése nem bizalomgerjesztő, hangyaszerű, fekete darabok a tésztán. A lista többi tagjára mi magyarok szintén felszisszenünk, hogy ez miért? Van is okunk rá, hiszen a krumplileves egyszerűségében kiváló lehet, a stefánia szelet, a fasírt közepén főtt tojással szintén finom, de nyilván megjelenésében furcsa lehet olyanoknak, akik nem ismerik az ízét. A haltepertőhöz a magyarok sem jutnak hozzá mindig, de szintén megosztó lehet. A rakott káposztára és a vadas marhára mi, a hazai ízek kedvelői nem nézünk ferde szemmel. Bár utóbbinál az ízkavalkád megtévesztő lehet, hiszen pikáns, citromos, zöldséges és még édes is. Van még két édesség a végén, amire nincs magyarázat, érdekes mindkettő, de szeretjük.
- fejtette ki a véleményét Krisztián. A séf elárulta, hogy szerinte a lista 70%-a olyan ételekből áll, amelyek jól elkészítve bárki számára finomak lehetnek, ezért azt ajánlja a szavazóknak, hogy próbálják ki más helyeken is ezeket az ételeket, hátha pozitív csalódás érné őket.
Krisztián is összeállított egy három tagú listát arról, hogy szerinte a magyarok melyik fogásokat kedvelik a legkevésbé a magyar konyhából, és mondanunk sem kell, hogy ez egy sokkal jobban megérhető felsorolás a külföldi listával ellentétben:
1. Tökfőzelék
2. Lecsó
3. Finomfőzelék
Krisztián szavait és a listán szereplő ételekről alkotott véleményét itt tudjátok meghallgatni: