kulcsár edina
Az egykor ügyvédként dolgozó energikus hölgy még a férjével vágott bele a nagyszabású családi vállalkozásba, amelyet a családfő halála óta a fiai segítségével visz tovább.
Még a rendszerváltás után, a kárpótlási folyamatok alkalmával kezdte megvásárolni a tokaji földbirtokokat Anikó férje, gróf Zichy Aladár, aki „saját tőkével és külföldre szakadt családtagok segítségével” – egy mezőgazdasági vállalkozást hozott létre. A gabonatermesztés lett a fő irányvonal, s az egyik ágazat a szőlészet és borászat.
„Amikor Aladárral fellobbant a szerelmünk, én még ügyvédként dolgoztam. A férjem persze kapacitált, hogy lépjek be a vállalkozásba, ott kamatoztassam a jogi tudásomat és a kommunikációs készségemet. A helyzet egy szomorú apropó miatt változott meg, mert ő 2014-ben sztrókot kapott, és át kellett írni a közös terveinket” – kezdte a hot!-nak Zichy Anikó.
A díjnyertes pezsgőnk megszületésénél még a férjem is ott bábáskodhatott
Anikó a férjét ápolta, majd a borászati munkához is csatlakozott, ami minden tekintetben mély víz volt a számára.
„Aladár, miután felépült, visszavett a tempóból. Ehhez az is hozzájárult, hogy látta: jól boldogulok, elmenedzselem a dolgokat. Szerencsére mindenben nagy segítségemre volt apám is, aki agrármérnök. A két, általam leginkább szeretett és tisztelt férfival közösen építhettük fel a Zichy-birtokot. Később a férjem súlyos betegségben elhunyt, de nagy kegyelme a sorsnak, hogy a díjnyertes pezsgőnk megszületésénél még ő is ott bábáskodhatott” – emlékezett vissza.
Ma a grófné a két fiával, Tamással és Bálinttal együtt munkálkodik a vállalkozásuk sikeréért. A fiúk az USA-ban tanultak, ott is kezdtek dolgozni, ám hazatértek, mert meglátták a magyar mezőgazdaságban és a családi üzletben rejlő potenciált.
„A családi neveltetésem eredményeként önálló, emancipált nő lettem. Egyébként imádtam azt, hogy az arisztokrata körökben egyenrangúként kezeltek, és megkaptam az esélyt a bizonyításra. A borászatokban nagy a férfitöbbség, de nem éreztem, hogy hátrányba kerülnék nőként. De sok férfikollégám van, csapatként dolgozunk együtt, enyém a marketing és a kommunikáció terepe” – árulta el.
Anikó alázattal tekint a borászatra, részt is vett egy egyetemi képzésen, hogy tovább fejlődhessen. A Tokaj-Hegyalja Egyetem kurzusain gyakorlati rutint is szerzett ez nagyban elősegítette a borászati közösségbe való integrálódását.
„Mindig nagy rajongója voltam a pezsgőnek, mivel úgy éreztem, hogy a fogyasztása különleges életérzést jelent. Az elegancia, az exkluzivitás és a trendiség egyidejű jelenléte ritkaság az italok között. Egyébként korábban kissé úri passziónak éreztem a szőlőbirtokot és az egész Tokaj-hegyalját, de rájöttem, hogy itt valódi értékekről és nemes hagyományokról van szó, amit tovább kell vinni.”
A cég Zichy Anna brut nature pezsgője ősszel – a csapatuk nagy örömére – aranyérmet nyert a Winelovers Borversenyen.
„Végül is rólam van elnevezve a pezsgő, de ehhez nem én ragaszkodtam, hanem a gyerekeim. Bár Anikó vagyok, de nemcsak Aladár, hanem sokan mások is Annának hívnak. Az első évjáratot még közösen indítottuk, utána sokáig nehéz volt azonosulnom az egésszel, mert úgy éreztem, hogy nem szeretnék a férjem családnevével üzleti vállalkozást csinálni, de a családtagok végül meggyőztek" – mondta Zichy Anikó.