
Zsuzsi, a kőbányai tortakirálylány: ő süti a legjobb piskótát a lakótelepen
Fantasztikus érzékkel készít csodálatosan szép és isteni finom tortákat a Kőbányán élő Tarnai Zsuzsanna. A 22 éves fiatalasszony kisfia mellett tanulta meg a legfontosabb fogásokat és talált ki saját trükköket.
A tortakészítés kényes műfaj, hiszen nagyon sok a buktató. Annyi mindent lehet elrontani, és aztán megy a drága alapanyag a kukába... Így aztán az ember egy idő után többnyire felhagy a kísérletezgetéssel, és inkább bemegy a cukrászdába, ha torta kell. Zsuzsinak azonban szerencséje volt, az édesanyja is imád sütni, így már gyerekkorától kezdve rengeteg süteményt készítettek együtt a konyhában.

Később sem fogyott el Zsuzsi türelme, lépésről lépésre elsajátította a legfontosabb praktikákat és műhelytitkokat. Másfél éves kisbabája mellett arra használta fel az otthon töltött időt, hogy képezze magát. Amit csak lehetett, mindent elolvasott az interneten a tortakészítéssel kapcsolatban és bújta a YouTube-on a vonatkozó videókat, szerencséjére anyukája ügyességét örökölve eleve ráérzett a dolgokra.
Első tortáját az anyósának készítette
Zsuzsi meglehetősen népes családba csöppent bele, amikor férjhez ment párjához, Krisztiánhoz. Azt pedig nagyon gyorsan levette, hogy ebben a famíliában igen fontosak a születésnapok, amikre bizony komoly tortával illik érkezni. Ahogy haladt előre a tanulásban, és már biztos volt a dolgában, el is döntötte, hogy a sorrendben következő alkalomra saját készítésű tortát visz. Az a bizonyos alkalom pedig éppen anyósának a születésnapja volt, így hát igencsak próbált kitenni magáért.

Egy csokoládékrémes, szép magas piskótatortát képzelt el, az oldalára folyó csokimázzal, és úgy tervezte, hogy a tetejét rózsákkal díszíti majd. Mondanunk sem kell, összecsapták kezüket a rokonok, amikor meglátták a tortacsodát! Kiderült, hogy az álomdesszert nem csak gyönyörű, de isteni finom is, nem csoda, hogy az utolsó morzsáig el is fogyott mind.
Egyre többen rendelnek Zsuzsitól
Innentől kezdve nem volt megállás. A rokonok dicshimnuszt zengedeztek Zsuzsi csokitortája kapcsán, így egyre inkább elterjedt híre a kőbányai lakótelepen. A megbízható és kedves tortáslány azon kapta magát, hogy szinte minden hétre akad megrendelése.

Újabb és újabb fajta tortával kísérletezik, mindig változik valami, hol a piskóta, hol a töltelék, hol a torta tetején a díszítés. Gyönyörű tortáit az Instagramon is megmutatja, külön erre a célra létrehozott egy saját profilt cake.by.zsuzsi címen. S hogy mi a titka Zsuzsi tortáinak?

„Az ördög a részletekben rejlik, ám egy tortánál legfontosabb az alap, azaz maga a piskóta. Nagyon sokat kísérleteztem különböző változatokkal, míg eljutottam a tökéletes verzióig. Persze egy elrontott krémmel is nagyot lehet bukni, de a piskóta, na az legyen tökéletes!” – mondja Zsuzsi, aki kérésünkre el is árulta a receptet. Az ő piskótája só nélkül, olajjal és tejjel készül és mindig szuper magas lesz!
Tökéletes piskóta, olajjal
Hozzávalók
3 tojás
250 g liszt
160 g kristálycukor
60 g kristálycukor a tojáshabba
150 ml tej
100 ml olaj
1 cs. sütőpor
Így készül:
- Kapcsoljuk be a sütőt 150 fokra.
- Keverjük össze a száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, kakaópor).
- A tojásfehérjéket verjük kemény habbá a 60 g cukorral.
- Keverjük össze habverővel a folyékony hozzávalókat (tojássárgája, tej, olaj) és a cukrot.
- Szitáljuk rá a lisztes keveréket a folyékony részre és habverővel keverjük tovább.
- Forgassuk a lisztes masszába a tojáshabot, majd a tésztát simítsuk a sütőformába.
- Mehet a tészta a sütőbe, kb. egy óra alatt lesz kész.
Kakaós piskótalap készítésekor 210 g liszt és 40 g keserű kakaópor kerüljön a tésztába.






