1 hónapja

Így használd a klímát az autóban és spórolni tudsz a benzinnel

A mostani brutális hőségben életmentő, ha van klíma a kocsiban; de ahhoz, hogy takarékosan használd, érdemes ismerni néhány fogást. Mutatjuk, hogy a leghatékonyabb!

Van, aki inkább kikapcsolja a klímát, és lehúzza az ablakokat, mondván, hogy ha működik a készülék, rengeteget fog fogyasztani a kocsi. Ez azonban nem feltétlenül kell, hogy így legyen, sőt: lehet, hogy a légellenállás miatt a lehúzott ablak többe kerül, mintha használnád a kocsiban a klímát; és mellé a komfortérzet is rosszabb. Hosszabb úton nem mindegy, hogy milyenek a körülmények; érdemes a klímát használni, de nem mindegy, hogyan. Mutatunk néhány benzinspórolós tippet.

Girl,Driver,Has,Problem,With,A,Non-working,Conditioner,,Hand,Checking
Fotó: Shutterstock

Ne hűtsd túl az autót

Akárcsak a lakásban lévő klímánál, a kocsira is igaz, hogy a kevesebb több: vagyis nem érdemes túlságosan hidegre állítani, hiszen így sokkal többe kerül a használata, és a szervezetednek se teszel jót vele. Érdemes a kocsiban is betartani azt a szabályt, hogy legfeljebb tíz fokkal legyen hűvösebb bent, mint kint.

 

Jól állítsd be a légterelőket

Hiába esik jól a tűző napról beülve, ha közvetlenül rád fújja a klíma a hideg levegőt, ez hosszútávon nem tesz jót, hiszen könnyen megfázás lehet a vége. Ráadásul, ha többen utaztok az autóban, akkor míg az elöl ülők fáznak, hátul nem tud érvényesülni a hűtés. Emiatt irányítsd inkább az ablakokra a hideg levegőt, így egyenletes lesz a hűtés az autóban.


Segíts a klímának

A legolcsóbb az, ha nem, vagy csak keveset használod a klímát; szerencsére erre is van több megoldás. Parkoláskor válassz árnyékos helyet, így kevésbé forrósodik fel az autó, és nem kell annyit dolgoznia a készüléknek, mire lehűti az utasteret. Indulás előtt érdemes szellőztetni egyet, így rásegítesz egy kicsit a klímára; sokkal kevesebbet fogyaszt, ha nem a hatvan fokos utasteret kell lehűtenie. Ha nincs túl meleg, lakott területen belül akár ki is kapcsolhatod, hiszen itt elég, ha le van húzva az ablak – és ilyenkor a légellenállás miatt sem fogyaszt sokkal többet az autó. 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!