kulcsár edina
Most már csodálatosan nőnek a levelek, aki ültetett krumplit, alig várja, hogy megkóstolja a saját termést. Érdemes figyelni a növényeket, hiszen nem mindegy, mikor szüretelsz...
Sokkal finomabb a saját termesztésű krumpli, mint amit a boltban lehet venni, sokan emiatt ültettek a kertjükbe ebből az alap zöldségből, de van, aki drágulástól tart. A burgonya termesztése egyszerű, de annál munkaigényesebb, hiszen a sorok feltöltése kemény, izzasztó fizikai munka – de ezen kívül tényleg csak gazolásra és rendszeres, bőséges öntözésre van szüksége. Emellett nem árt a krumplibogár ellen is védekezni; de, ha mindezt megtetted, már valószínűleg hatalmasak a burgonyalevelek a kertedben. Ilyenkor már sokan türelmetlenek, hogy mikor lehet megkóstolni a saját termést; mutatjuk, milyen jelekre érdemes figyelni.
Újkrumplit virágzás után
Nincs is finomabb, mint a friss újkrumpli sütve vagy párolva! Sokan úgy tudják, csak májusban lehet felszedni, de ez nem igaz: attól függ, mikor ültetted a krumplit. Újburgonyát ugyanis virágzás után lehet szedni a bokrok alól. Nem mindegy, hogyan csinálod: a fészek oldalából szedd ki a legnagyobbakat, és csak annyit, amennyit egy alkalommal megesztek. Ezután takard be a bokor alját földdel, hiszen a többi gumónak még fejlődnie, érnie kell. Tölts a zöld krumpliszárak közé is földet.
Akkor jó, ha elsárgul a levele
Általában a téli tárolásra szánt krumplit augusztus 20-a után lehet felszedni, de nem a dátum árulkodó, hanem az, hogy milyen állapotban vannak a burgonyanövények a kertben. A krumpli akkor érett be teljesen, ha a növények szára és levele már elszáradt, a szár pedig könnyen, kisebb húzásra is kijön a földből. Ilyenkor a gumók könnyen leválnak róla. Ha túl korán vagy túl későn szeded fel, nem lesz eltartható, télálló a krumpli.
Így csináld:
Először távolítsd el a szárakat és a leveleket, így könnyebben tudsz dolgozni az ágyásokban. Fogj egy ásót, és óvatosan áss a gumók alá; vigyázz, hogy ne vágd ketté, vagy ne sértsd meg őket. Ha egy-két szem mégis megsérült, azt se kell kidobni, hiszen a vágás helye bekérgesedik, „begyógyul.” De fontos, hogy a sérült szemeket pár napig ne tedd a többi közé. A felszedett krumplikat hűvös, sötét helyen tárold, és ügyelj rá, hogy ne érje őket napfény, mert ekkor bezöldülnek, és nem lehet megenni őket.