RETRO RÁDIÓ

Ezt ültesd a kertbe, ha félsz, hogy a háború miatt aranyárban lesz a zöldség

Ezt ültesd a kertbe, ha félsz, hogy a háború miatt aranyárban lesz a zöldség
Létrehozva2022. 03. 07. 10:10

Sokan máris ledöbbennek az árakon, de vannak, akik tartanak tőle, hogy ez csak rosszabb lesz. Akinek van konyhakertje, annak érdemes már most megterveznie, hogyan csökkentheti a kiadásokat.

A friss zöldségek elengedhetetlenek az egészséges táplálkozáshoz, ám mindenki tapasztalja, hogy évek óta egyre drágábban kaphatók. Ezek között akad, ami sose volt igazán olcsó: a petrezselyemgyökér, a zeller és a fokhagyma ára pedig az utóbbi időben kifejezetten brutális lett. Aki kertes házban él, és konyhakertet tervez, rengeteget spórolhat, ha ezeket a zöldségeket megtermeszti magának. Sokan ugyanis azon aggódnak, hogy az ukrajnai háború miatt még drágábbak lesznek a zöldségek – viszont lemondani róluk semmiképpen nem szeretnének. Mutatjuk, mit mikor és hogyan kell elvetned ahhoz, hogy nyáron akár tízezreket is spórolhass havonta.

Fotó: Pixabay.com

 

 

Zeller

Fotó: Pixabay.com

Gumója és zöld levele egyaránt elmaradhatatlan a konyhából, nélkülük nincs húsleves, gulyásleves. Általában nem szokták szabadföldbe vetni, mert palántázással sokkal jobban fejlődik. A palántakészítéshez a magvetést februárban javasolják a szakkönyvek, de még nem vagy elkésve vele, hiszen nem csupán nyári, őszi fogyasztásra is érdemes termeszteni, ugyanis akár pincében, akár lefagyasztva, a hűtőben is hosszú ideig tárolhatod az értékes gumókat. A palántaneveléshez tölts meg egy virágládát laza szerkezetű földkeverékkel – az áruházakban kapható palántaföldet is használhatod, vagy keverj össze kerti földet tőzeggel és homokkal. Szórd a cserépbe a magokat, majd vékonyan takard őket. Ezután spriccelve locsold meg, majd takard a cserepet üveglappal vagy fóliával. 20 Celsius fokos helyiségben csíráztasd; ha kikeltek a magok, vedd le a fólia- vagy üvegtakarást, és tedd világos helyre a növénykéket. Amikor már kellőképpen megerősödtek, fagyosszentek után (május 14) ültesd ki őket a konyhakertbe: ehhez napos, világos helyet válassz.

Petrezselyemgyökér

Fotó: Pixabay.com

Akárcsak a zellernek, ennek is a leveleit, gyökereit használhatod fel a konyhában. Pincében jól tárolható, akár egész télen friss maradhat, de sokan az enyhe telek miatt egyszerűen kint hagyják a kertben, és egész télen szedik. Mivel hidegtűrő növény, ezért máris elvetheted a magjait a konyhakertbe. Fontos a jó talajelőkészítés: mélyen műveld meg, különben a gyökerek elágaznak, elvékonyodnak. Magjai nagyon aprók, ezért érdemes homokkal keverve kiszórnod őket. Húzz az előkészített ágyásokba 3-4 centiméter mély barázdát, majd öntözd be alaposan, és szórd bele a magokat. A sortávolság legalább 30 centi legyen. Takard be a magokat, majd gereblyével kicsit tömörítsd a földet. Egy hét múlva érdemes megismételni a vetést, hiszen lehet, hogy az első csapat nem bújik ki – ezután hetente öntözd. Amikor kibújtak, fontos a gyomtalanítás, majd később a ritkítás. Ezeket a kisebb leveleket se dobd ki, máris felhasználhatod levesbe, fűszerezéshez.

Fokhagyma

Fotó: Shutterstock

A leginkább megtérülő zöldség, hiszen mindig is drága volt – de azért is érdemes termeszteni, mert a saját fokhagymának sokkal intenzívebb az íze. Ősszel és tavasszal lehet duggatni: az őszi hamarabb terem, a tavaszi tovább eltartható. Fokhagymát a fejek szétszedésével, gerezdről ültetünk: arra figyelj, hogy csak ép, sérülésmentes darabokat használj fel. Napsütötte helyet válassz a kertben, majd ásd fel mélyen a talajt. A gerezdeket 3-6 centi mélyre, egymástól 10 centire duggasd el. A sorok között hagyj legalább 25 centi helyet. Vízigénye nem túl nagy, de meghálálja az öntözést.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.