
Sokan máris ledöbbennek az árakon, de vannak, akik tartanak tőle, hogy ez csak rosszabb lesz. Akinek van konyhakertje, annak érdemes már most megterveznie, hogyan csökkentheti a kiadásokat.
A friss zöldségek elengedhetetlenek az egészséges táplálkozáshoz, ám mindenki tapasztalja, hogy évek óta egyre drágábban kaphatók. Ezek között akad, ami sose volt igazán olcsó: a petrezselyemgyökér, a zeller és a fokhagyma ára pedig az utóbbi időben kifejezetten brutális lett. Aki kertes házban él, és konyhakertet tervez, rengeteget spórolhat, ha ezeket a zöldségeket megtermeszti magának. Sokan ugyanis azon aggódnak, hogy az ukrajnai háború miatt még drágábbak lesznek a zöldségek – viszont lemondani róluk semmiképpen nem szeretnének. Mutatjuk, mit mikor és hogyan kell elvetned ahhoz, hogy nyáron akár tízezreket is spórolhass havonta.

Zeller

Gumója és zöld levele egyaránt elmaradhatatlan a konyhából, nélkülük nincs húsleves, gulyásleves. Általában nem szokták szabadföldbe vetni, mert palántázással sokkal jobban fejlődik. A palántakészítéshez a magvetést februárban javasolják a szakkönyvek, de még nem vagy elkésve vele, hiszen nem csupán nyári, őszi fogyasztásra is érdemes termeszteni, ugyanis akár pincében, akár lefagyasztva, a hűtőben is hosszú ideig tárolhatod az értékes gumókat. A palántaneveléshez tölts meg egy virágládát laza szerkezetű földkeverékkel – az áruházakban kapható palántaföldet is használhatod, vagy keverj össze kerti földet tőzeggel és homokkal. Szórd a cserépbe a magokat, majd vékonyan takard őket. Ezután spriccelve locsold meg, majd takard a cserepet üveglappal vagy fóliával. 20 Celsius fokos helyiségben csíráztasd; ha kikeltek a magok, vedd le a fólia- vagy üvegtakarást, és tedd világos helyre a növénykéket. Amikor már kellőképpen megerősödtek, fagyosszentek után (május 14) ültesd ki őket a konyhakertbe: ehhez napos, világos helyet válassz.
Petrezselyemgyökér

Akárcsak a zellernek, ennek is a leveleit, gyökereit használhatod fel a konyhában. Pincében jól tárolható, akár egész télen friss maradhat, de sokan az enyhe telek miatt egyszerűen kint hagyják a kertben, és egész télen szedik. Mivel hidegtűrő növény, ezért máris elvetheted a magjait a konyhakertbe. Fontos a jó talajelőkészítés: mélyen műveld meg, különben a gyökerek elágaznak, elvékonyodnak. Magjai nagyon aprók, ezért érdemes homokkal keverve kiszórnod őket. Húzz az előkészített ágyásokba 3-4 centiméter mély barázdát, majd öntözd be alaposan, és szórd bele a magokat. A sortávolság legalább 30 centi legyen. Takard be a magokat, majd gereblyével kicsit tömörítsd a földet. Egy hét múlva érdemes megismételni a vetést, hiszen lehet, hogy az első csapat nem bújik ki – ezután hetente öntözd. Amikor kibújtak, fontos a gyomtalanítás, majd később a ritkítás. Ezeket a kisebb leveleket se dobd ki, máris felhasználhatod levesbe, fűszerezéshez.
Fokhagyma

A leginkább megtérülő zöldség, hiszen mindig is drága volt – de azért is érdemes termeszteni, mert a saját fokhagymának sokkal intenzívebb az íze. Ősszel és tavasszal lehet duggatni: az őszi hamarabb terem, a tavaszi tovább eltartható. Fokhagymát a fejek szétszedésével, gerezdről ültetünk: arra figyelj, hogy csak ép, sérülésmentes darabokat használj fel. Napsütötte helyet válassz a kertben, majd ásd fel mélyen a talajt. A gerezdeket 3-6 centi mélyre, egymástól 10 centire duggasd el. A sorok között hagyj legalább 25 centi helyet. Vízigénye nem túl nagy, de meghálálja az öntözést.







