kulcsár edina
Most már tényleg nem lehet késlekedni a palántaneveléssel; ám ha ez az egy lépés kimarad, elpusztulhatnak a növények még kiültetés előtt.
Bár eddig nem kedvezett az időjárás a kertészeknek, az előrejelzések szerint a héten már beköszönt a hamisítatlan tavasz – és ez azt is jelenti, hogy ha eddig nem tetted meg, most már itt az ideje elkezdeni a palántanevelést. Hogy miért előnyös saját palántákat nevelni – legyen szó zöldségekről, de akár virágokról is –, az egyértelmű: sokkal olcsóbb, mintha megvásárolnád a piacon a kész palántákat, ráadásul így több fajtát is ültethetsz a kertbe. Ám az előkészületeknél van egyetlen apró lépés, amit általában a férfiak hajlamosabbak elfelejteni. Pedig ha ezt elmulasztod, a szépen fejlődő növénykéid hamar elhervadnak és elpusztulnak. Pedig mindössze két pici lyukról van szó…
Bár lehet készen kapni palántanevelő edényeket az üzletekben, érdemesebb inkább az év közben összegyűjtött tejfölös- és joghurtos poharakat felhasználni a leendő növényeid számára; de ugyanígy megteszi néhány használaton kívüli virágcserép is. Ám ez azt is jelenti, hogy míg a vásárolt ültetőedények alján általában (nem mindig!) vannak lyukak, hogy a víz távozni tudjon, az újrahasznosított poharakon és cserepeken nem biztos: így neked kell erről gondoskodnod. A legegyszerűbb, ha fúrógéppel oldod meg a dolgot:
Így garantáltan nem fognak befulladni a növényeid; hiszen, ha nincs lyuk, a felesleges víz nem tud távozni a cserépből, és hiába kelnek ki a paradicsom- paprika- vagy padlizsán palántáid, néhány nap alatt el is hervadnak. Érdemes minden cserepet és poharat átnézni, mielőtt elkezded a palántakészítést, és ha nincs az aljukon lyuk, akkor fúrni rá: általában kettő elég, de nagyobb cserepeknél négy a minimum, hogy jó legyen a vízelvezetés.