tóth gabi
Tél végén ki vagyunk éhezve a friss zöldségekre, ilyenkor jól jön egy kis újhagyma. A gyökeres végét mindenki kidobja, pedig kár lenne elpocsékolni...
Már kapható a piacokon, boltokban a friss, zsenge újhagyma: reggelire vagy vacsorára a zsíros vagy vajas kenyér mellé, körözötthöz, salátába is mennyei. Nem csupán finom, egészséges is: segít megelőzni az érelmeszesedést, jót tesz a bélflóra egyensúlyának, és serkenti az emésztést is. Egy apró trükkel pedig akár nevelhetsz is magadnak, még akkor is, ha nincsen kerted. Ugyanis semmi másra nincs hozzá szükség, mint egy pohár vízre, és természetesen az újhagyma végére.
Ha megvetted az újhagymát a boltban, tálalás előtt a szokásos módon vágd le a gyökeres végeit, de ezúttal hagyd egy kicsit hosszabbra: körülbelül két és fél centiméteres darabokat vágj le a hagymákról. Arra figyelj, hogy ezeken a csonkokon legyenek még gyökerek. Ezután nincs más dolgod, mint a levágott hagymavégeket beleállítani egy pohár vízbe, lehetőleg olyan helyre, ahol éri a napfény. Fontos, hogy minden nap cseréld alattuk a vizet!
A zöld hagymaszárak jól mutatnak a lakásban, ám nem a díszítés az elsődleges cél: hanem, hogy új levelek nőjenek. Ha már elég hosszúak a levelek, egy nyisszantással vágd le, és máris tálalhatod. Így nem kell újabb csomag újhagymát venned. A hagymavégeket teheted balkonládába vagy cserépbe is, így a víz mellett a virágföldből tápanyagokat is fel tudnak szívni a cseperedő hagymák. Egy-két hét alatt újra kifejlődik a növény, és megint friss, zsenge újhagymád lehet. A trükk egyébként működik fejes salátával, fokhagymával és római salátával is – érdemes tenni egy próbát!