Létrehozva: 2021.11.12.

Okos otthont szeretnél? 3+1 tipp, mielőtt nekivágsz!

Az okos otthon egyre népszerűbb, azonban van néhány dolog, amit érdemes tudni, mielőtt ilyet építenénk. Ebben a cikkben szeretnénk megosztani 5 tényezőt, ami alapján könnyebben eldöntheted, hogy neked való-e egy okos otthon. (X)

Először is minden újabb okos eszköz megvásárlása előtt érdemes meggyőződni arról, hogy a kiszemelt termék kompatibilis-e már meglévő készülékeinkkel. Ezzel elkerülhetünk jó néhány hibát az okosotthon építése során. A weben található információk garmadája a kezdő smart home építőknek elég nagy kihívást jelenthet, de legalább nem erőforrások hiányában kell elkezdeni a tervezést. A továbbiakban 5 hasznos okos otthon ötletet és javaslatot vázolok fel, amivel te is elkezdheted megteremteni álmaid szuper fejlett, automatizált otthonát.

1. Kezdésnek egy kis kutatás az okos otthon rendszerek világában

A kutatás (elsősorban az internetes utánaolvasás) az ilyen kaliberű technológiai projektek alapja. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy átsiklanak pár igen fontos részlet felett és máris nem úgy alakul a smart home kezdeményezésük, mint ahogy szerették volna.

Az egyik ilyen sarkalatos kérdés az, hogy melyik eszköz mivel kompatibilis? Jó pár technológiai óriás versenyez az okos otthon vezérlők piacán, köztük az Apple, az Amazon és a Google is. Ezek a készülékek sok más okos eszközzel kompatibilisak, de egymással általában sehogy sem lehet szinkronizálni őket. Ilyenkor érdemes elkezdeni azon gondolkozni, hogy milyen funkciókra lehet szükséged a központi egységben? Hangvezérlést vagy telefonos alkalmazást szeretnél? Az interneten sok ismertetőt találhatunk a különböző lehetőségekről a központi egység témájában, érdemes a blog cikkeken túl a YouTube-on is körbenézni! Amennyiben pedig inkább személyesen beszélnél hozzáértőkkel, egy erre szakosodott elektronikai üzletben is kaphatsz szakértői támogatást.

Forrás: flatfy.com

2. A gyors internet és egy jó router szinte elengedhetetlen

A mai világban szinte minden okos eszköz vezeték nélküli, ami azt jelenti, hogy egy jó routerre van szükség a megfelelő jelerősség biztosításához. Emellett az sem hátrány, ha nem betárcsázós internetet, hanem legalábbis üvegszálas hozzáférést használsz. Az intelligens konyhai eszközökkel, okos tévékkel, füstjelzőkkel, biztonsági rendszerekkel és még sok más, Wi-Fin keresztül kommunikáló okos eszközzel a hálózat terhelése is megnő. Ezért is érdemes egy olyan routert beszerezni, ami képes megfelelően kezelni a megnövekedett terhelést. A router teherbírásán felül pedig annak biztonsága sem utolsó. A korszerű routereket sokkal nehezebb feltörni, mint a régebbi modelleket, így nagyobb biztonságban tudhatod a személyes adataidat.

3. Adatbiztonsági kérdések

Egy okos otthon központi eleme általában valamelyik nagy gyártó terméke (pl.: Amazon Alexa, Google Home stb.). Ezek az eszközök rendelkeznek „always on” funkcióval, tehát képesek bármikor felvenni a hangodat, hiszen van egy parancsszavuk, mikor hozzájuk szólsz, amire aktiválódnak. Ezt természetesen ki lehet kapcsolni, de nem árt tudni, hogy sok eszközön ez egy alapbeállítás, tehát adatbiztonsági szempontból mindenképpen kényes téma. Az okos eszközök többségén ki lehet kapcsolni bizonyos adatgyűjtési funkciókat, ám ez nem mindig felhasználóbarát módszerekkel van megoldva. Ezért is fontos a kutatás, hiszen így előre megtudhatjuk, hogy mit kell tennünk ahhoz, hogy személyes adatainkat relatív biztonságban tudhassuk. Ezen felül egy másik kényes kérdés a tény, hogy az ilyen robbanásszerűen fejlődő, új, még esetenként kiforratlan technológiákon alapuló kütyük mennyire sebezhetőek a külső támadások esetén. Az egymással kommunikáló okos készülékek között ugyanis viszonylag sok a gyenge pont és a hibalehetőség, amit a hackerek kihasználhatnak.

+1 Új építésű lakások okos otthon rendszerrel

Az új építésű lakások egyik nagy előnye, hogy már a kezdetektől fogva építhetjük őket a legjobb okos otthon rendszerek alkalmazásával. Kombinálhatjuk a korábbi elektronikai eszközeinket intelligens csatlakozókkal, vagy akár olyan lakásba is költözhetünk, amely alapból okos eszközökkel van felszerelve. A kérdés már csak az, hogy vajon mennyiért? Az ingatlanpiac szeszélyei miatt egy új építésű lakás vagy egy okos otthon megvásárlása már önmagában is számottevő beruházás, plána, ha még saját magunk alakítanánk át!

Reméljük, cikkünk segít könnyebb döntést hozni az okos otthonokra vágyóknak! (X)

origo.hu

Megmérgezték a TV2 párkeresőjének szereplőjét, szinte teljesen megvakult

origo.hu

Drámai bejelentés: Lengyelország evakuálására készül a lengyel védelmi miniszter

borsonline.hu

Ezt látnod kell: A Házasság első látásra Encije vadiúj külsőt villantott – fotó

vg.hu

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be és nem lesz bennük eladó

ripost.hu

Lövésre riadtak egy csendes budapesti utca lakói, Majka "barátja" rántott fegyvert az otthonában

hirtv.hu

Egyre több nyugat-európai választja hazánkat letelepedés szempontjából + videó

mandiner.hu

Magyar Péter eddigi „munkássága” – ezt érte el a baloldal új reménysége

astronet.hu

Május 10-én van Aksaya Tritiya, az év legsikeresebb napja

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

A Házasság első látásra szereplője hű társra lelt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Így alszanak újabban a japán házaspárok: ezt teszi a feleség, ezt teszi a férj

ÉLETMÓDI

Igazi rekord! 53 kilót fogyott Dorottya! Ez a titkos módszere!

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van