Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2021.10.14.

Csodájára járnak a bakonyi mamutnak: a cseszneki vár felé vezető úton beszorult

A bakonyi mamut nem régészeti feltárás révén került napvilágra, ámbár, ha lehet ilyet mondani, egészen friss lelet. Rónaszéki Zoltán ezermester álmodta és alkotta meg fémhulladékból. A szabadtéri szobor valóságos remekmű...

 

A bakonyi mamut alkotója, Rónaszéki Zoltán, a hegyek közt megbúvó kicsi faluban, Cseszneken él. Mesterszintre képezte magát hulladék újrahasznosítás terén: nincs az a lerobbant háztartási gép, kiszuperált vekkeróra, tönkrement csapágy vagy rozsdás autóalkatrész, amibe ne látna bele valami extrát. Legutóbbi munkája, a jókora mamut pedig egészen elképesztő!

Fémhulladékból állt össze a bakonyi mamut teste. (Fotó: Rónaszéki Zoltán)

 

Bütykölni akart mindenáron

A művet elkövető Rónaszéki Zoltán ugyan még nem nagynevű és ismert alkotó, de ami késik, nem múlik… Lássuk, miből lesz a cserebogár! „Már kiskoromban is imádtam bütykölni, tipikusan az a gyerek voltam, aki mindent szétszedett, hogy megnézze, hogyan működik. Aztán persze összerakni már nem mindig sikerült…” – magyarázza Zoltán, akit nemcsak a kíváncsiság hajtott előre, hanem valami más is. „Mindig azon voltam, hogy valami maradandót alkossak. Kőből, fából, fémből, mindegy is… a lényeg, hogy engem túléljen a mű. Az alkotásaimon keresztül talán sokáig emlékeznek majd rám.”

A mester fantáziája nem ismer határokat, ehhez a sárkányhoz főleg kanalakat és hajtásláncot használt. Igazán különleges alkotás! (Fotó: Rónaszéki Zoltán)

Egy kismotorral kezdte

Fém dísztárgyakat azóta készít, mióta édesapja megtanította hegeszteni.„Sok évig próbálkoztam fafaragással, rajzolással, festészettel is, de nem találtam a saját stílusom. Most úgy érzem, hogy megérkeztem. Karosszérialakatosnak tanultam, 3 éve pedig letettem az AWI hegesztő szakmát is.

Zoltán kezei alatt izzik a munka (Fotó: Facebook)

Mindig is szerettem fémmel dolgozni, de a használt alkatrészekből való alkotásra akkor kaptam rá, mikor egyik kollégám felmondott és a műhelyben lévő lim-lomból búcsúajándékként egy motor szobrocskát készítettem neki. Hamarosan már magamnak barkácsoltam, aztán a dolog annyira kinőtte magát, hogy mára az eredeti szakmám mellett nagyobbrészt csak ezzel foglalkozom.”

Fantasztikus, ahogy a hulladékhasznosító eltalálja a testarányokat! Fotó: Rónaszéki Zoltán

Bakonyi mamut: kicsike, de a miénk!

Az ügyes kezű mester híre érthető módon gyorsan terjed, egyre gyakrabban fordul elő, hogy célzott megbízást kap. Így rakott össze egy fantasztikus Real Madrid címert, később pedig egy 2 mázsás mamutot. Ez utóbbi remekművet a Cseszneki várhoz vezető út mellett találjuk, egy fagyizó és egy limonádézó közé beállítva.

Mammut-szobor fémhulladékból. Rónaszéki Zoltán fémszobrász Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

„Mindkét vendéglátó egységnek mamut a logója, a tulajdonos pedig engem kért meg, hogy készítsek az alapján egy látványos szobrot fémhulladékból, a cél az volt, megadja a hely stílusát. Igaza volt, a szoborral sokan fotózkodnak. Igaz, ez csak törpemamut, hisz egy felnőtt embernek a derekáig ér, de így is szeretik. Máskülönben masszív, vaskos darab, belement vagy 2 mázsa fémhulladék: vezérműlánc, gyújtógyertyák, lakatok, kanalak, régi rossz szerszámok, alkatrészek, stb... A sikeren felbuzdulva egy újabb monumentális darabnak estem neki, ez pedig nem más, mint egy sas, csupa régi evőeszközből. Ez most az én személyes kedvencem, bár nagy valószínűséggel meg fogok válni tőle, hogy nekiállhassak a következő alkotásomnak. Ám hogy az mi lesz, egyelőre legyen az én titkom.”

A sas szobor életnagyságú, szárnyainak fesztávolsága 2 méteres! (Fotó: Rónaszéki Zoltán)

Nem áll le a fémkacatokkal

Rónaszéki Zoltán azt mondja, nagyon jó érzés sikeresnek lenni, de úgy érzi, megdolgozik érte. „Sokan kérdezik, hogy csinálom. Valójában amikor megbombáznak egy új kéréssel, szinte megjelenik magam előtt a kész tárgy. A megrendelő persze csak a végeredményt látja, de a reakció szinte mindig ugyanaz: „Jobb lett, mint ahogy elképzeltem”. Igazság szerint ez motivál a nehézségek leküzdésében, és abban, hogy ne hagyjam abba. Soha nem hittem el, hogy a hobbim lehet a munkám, most úgy érzem, nagyon szerencsés vagyok. Nem is állok le, amíg bírom, csinálom...”

Nem ördöngösség! A munkához nem kellenek drága eszközök, amire viszont szükség van: flex, fúrógép, kézi szerszámok és az AWI hegesztő, ami a rendkívül precíz, aprólékos munkák kidolgozásához elengedhetetlen.  

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Csodagyőzelemmel avatta fel a hokiválogatott a csodás Alba Arénát - galéria

origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

magyarnemzet.hu

Nyilatkozott az orosz mesterlövész, miután megadták magukat az ukránok + videó

ripost.hu

Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Meglepő döntést hozott Kis Grófo testvére a szolnoki luxusházzal kapcsolatban

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban