Létrehozva: 2021.08.10.

„Szexuális izgalmat„ okozhat az óceáni műanyagszemét

Szexuális izgalomszerű állapotba kerülhetnek a remeterákok az óceáni műanyaghulladékokból kioldódó egyik adalékanyag hatására – állapították meg szakemberek.

Az angliai Hull Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy az éghajlatváltozás, a műanyaghulladékok és különböző molekulák együttesen milyen hatással vannak a tengeri fajokra.

A Yorkshire partjaihoz közeli vizekben végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy az oleamid nevű adalékanyag hatására – amely bizonyos rovarfajoknál a szexuális viselkedés irányításában szerepet játszó feromonként ismert – emelkedik a remeterákok légzésszáma, ami izgatottságot jelez.

„A tanulmányunk azt mutatja, hogy az oleamid vonzza a remeterákokat” – mondta Paula Schirrmacher doktoranduszjelölt, a kutatócsoport tagja.

A szakember szerint az oleamid rettentően hasonlít az olajsavra, amely az ízeltlábúak bomlásakor felszabaduló anyag. Dögevők lévén a remeterákok táplálékforrásnak nézhetik az oleamidot és hosszú utat tehetnek meg a zsákmány reményében, ám végül csak műanyagra bukkannak.

A szakemberek azt is vizsgálták, hogy a remeterákok miként észlelik a szagokat az elsavasodott óceánban, és megállapították, hogy a 2-fenil-etil-amin (PEA) nevű anyag vonzza őket.

A PEA a ragadozók jelenlétére figyelmezteti az emlősöket és egyéb tengeri teremtményeket és hatóereje felerősödhetett az elsavasodott óceánban.

Mesterséges intelligencia segítségével jelzi előre egy új találmány, merre áramlik az óceáni műanyag szemét a Galápagos-szigetek környékén.

Évente több mint nyolc tonna műanyag hulladékot gyűjtenek össze az ecuadori partoktól mintegy ezer kilométerre fekvő csendes-óceáni szigetcsoport, a Galápagos partjainál – mondta Stephanie Ypma, az Utrechti Egyetem kutatója az Európai Földtudományi Unió online konferenciáján.
A hulladék forrása az amerikai kontinens és a hagy halászflották. Az áramlatok körbehordják a szemetet az egyedülálló növény- és állatvilága miatt UNESCO-világörökségnek számító szigetcsoport körül.
A tudósok szerint a műanyag súlyosan fenyegeti az állatokat, mikrorészecskéi gyakran kerülnek tápcsatornájukba.
A veszély az eddig véltnél nagyobb lehet, mivel csak a partok elenyésző részét (egy százalékát) tisztítják, ezért „valószínűleg a nyolc tonnánál sokkal nagyobb a szemét mennyisége” – hangsúlyozta a kutató.

Az Utrechti Oceanográfiai és Légkörkutató Intézet a tisztítás optimalizálására fejlesztett ki egy digitális eszközt, mivel a szigetcsoport teljes partvidékét pénzügyi források híján lehetetlen lenne szemétmentesíteni.
A brit székhelyű Galápagos Conservation Trust nonprofit állatvédelmi szervezet kezdeményezésére a legszennyezettebb és legjobban tisztítható helyszíneken a szeméthullám érkezési pontjait igyekeznek meghatározni.
A leginkább egy animált időjárási térképhez hasonló szimulációs eszköz megmutatja, hogyan úszik a partok felé az óceánon a műanyagszemét. Többféle paramétert, például az óceáni áramlatokat, a műanyagrészecskék összetételét gyűjti egy adatbázisba, majd elvégzi a számításokat.
Eközben GPS-szel ellátott úszó szenzorok teszik lehetővé a vízmozgások követését. A nyárra tervezett megfigyelési kampány adatait kombinálják a szimulációk számításaival, így megbízható előrejelzést tudnak adni.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szentkirályi Alexandra: Az első csata megnyerve! - fotó

origo.hu

Nagy a baj: katonákat küld Ukrajnába az Egyesült Államok

life.hu

Alig ismerik a brit király család üdvöskéjét, aki "többet ér", mint Katalin hercegné gyerekei együttvéve

magyarnemzet.hu

A katonakorú ukrán férfiak nem kaphatnak külföldön diplomáciai szolgáltatást

ripost.hu

Nem hiszed el, hogy néz ki manapság a Váratlan utazás főszereplője – galéria

mandiner.hu

Gulácsi megszólalt a Dibusszal való rivalizálásukról

origo.hu

Hatalmasat hazudott Magyar Péter - lebukott

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 20-26.: Nehézségeket jeleznek a bolygók

ripost.hu

Válassz egy holdat és kiderül, mi a legnagyobb titkod

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Fogadjunk, hogy rájuk sem ismersz! Így néznek ki a Farm, ahol élünk sztárjai ma – galéria

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban