RETRO RÁDIÓ

Kirobbanó májusi ízkavalkád: Így készül a citromos csalánleves

Kirobbanó májusi ízkavalkád: Így készül a citromos csalánleves
Létrehozva2021. 05. 22. 15:00

Hihetetlen bőséggel kínálja májusban a természet az egészséges finomságokat, ezek egyike a csalán. Sokan idegenkednek tőle, pedig érdemes kipróbálni, a citromos csalánleves például isteni!

A régi időkben az emberek sokkal jobban együtt éltek a természettel, így nagyanyáink több növényt és termést hasznosítottak erdőről, mezőről. A tavasz nagy slágere pedig a friss, zsenge csalán volt, amivel mostanság egyre többen próbálkoznak újra. Jól is teszi, aki belevág, hiszen akármilyen furcsán hangzik, a csalán az egyik legegészségesebb tavaszi zöldféle! Nagy kedvenc, mint csalánfőzelék, de a citromos csalánleves legalább ilyen finom!

Szerencsére a főzési előkészületek során teljesen elveszíti csípős tulajdonságát – a levélfelületeken található szőrök már egy intenzív mosással ártalmatlanná tehetők. Ha ez megvan, már csak le kell csipkedni a leveleket a csalán száráról, a továbbiakban pedig spenóthoz hasonlatosan lehet feldolgozni. Szedés közben gyenge pitypangleveleket is gyűjthetünk a csalánhoz, hiszen ilyenkor azok is zsengék, finomak és tele vannak vitaminnal.

CSALÁNLEVES

Hozzávalók

  • 1 db édesburgonya vagy 1/2 kg krumpli
  • 1 fej hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • friss zöldfűszerek a kertből (lestyán, snidling majoránna... ami van)
  • nagy adag csalánlevél (kb. 1/2 kg)
  • 2 dl tejszín vagy növényi tejszín
  • olaj
  • só, bors
  • 1 citrom
  • Így készül:

    A csalánleveshez készítsük elő a csalánleveleket: legjobb egy zacskóban vizet engedni rá, a zacskó nyakát összeszorítva alaposan összerázni. A kezelés után már nem csípnek a levelek. A krumplit hámozzuk meg, kockázzuk fel. A hagymát pirítsuk le az olajon, tegyük hozzá a felkockázott krumplit és az apróra vágott vagy zúzott fokhagymát. Öntsük fel vízzel, tegyük hozzá a fűszereket és főzzük addig, amíg a krumpli megpuhul.

    Rotyog a fazékban a csalánleves: gyönyörű színek, fantasztikus illatok (Fotó: Ripost)

    Adjuk a levesalaphoz a csalánt és újraforrástól számítva 3 percig hagyjuk rotyogni – ennyi idő alatt megzuhannak a csalánlevelek. Ha már úgy érezzük, hogy jó, turmixoljuk össze a levest, majd engedjük fel a választott tejszínnel.

    Ellenőrizzük az ízeket, ha kell, pótoljuk a sót. Végül facsarjuk bele a citromot a csalánlevesbe – az enyhe savanykás vonulat remekül passzol a friss zöld alapízhez, az eredmény pedig egy csodás és egészséges tavaszi krémleves. Jó étvágyat hozzá!

     

    EZÉRT EGYÜNK CSALÁNT

    A csalán A- és C-vitaminban, vasban, kalciumban, káliumban és mangánban gazdag, emellett pedig a proteintartalma is meglepően magas. A zsenge csalánt hasonlóképpen készíthetjük el, mint a spenótot, az íze is erre emlékeztet. Csinálhatunk belőle főzeléket, levest, pesztót, tésztaételeket vagy kukoricakását is ízesíthetünk vele. Európa bizonyos régióiban népszerűek a csalánnal ízesített sajtok is. Enyhíti a reumás fájdalmakat A csalánt régóta használják a különböző ízületi problémák, mozgásszervi betegségek, reumás panaszok enyhítésére. Nemcsak ételként fogyasztva, de tea formájában is hatásos, ugyanis gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz, a mikrotápanyagai (pl. a kalcium vagy a magnézium, a C- és K-vitamin) pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy a csontjaink és az ízületeink erősek, rugalmasak és ellenállóak maradjanak. Jót tesz a húgyutaknak, a prosztatának Csalántartalmú étrend-kiegészítőket a férfiaknak nagyon érdemes szedni, különösen az idősebbeknek, elsősorban azért, mert igen jó hatással van a prosztatára: enyhíti a prosztatamegnagyobbodással összefüggő kellemetlen tüneteket, természetes vízhajtó hatásának köszönhetően pedig segít eltávolítani a szervezetből a gyulladást okozó mikrobákat, méreganyagokat. Nők számára a felfázásos betegségek kezelésben van nagy jelentősége a csalánnak, a húgyúti fertőzésekkel összefüggő tünetek enyhítésére naponta 2-3 csésze csalántea javallott.

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.