tóth gabi
Hihetetlen bőséggel kínálja májusban a természet az egészséges finomságokat, ezek egyike a csalán. Sokan idegenkednek tőle, pedig érdemes kipróbálni, a citromos csalánleves például isteni!
A régi időkben az emberek sokkal jobban együtt éltek a természettel, így nagyanyáink több növényt és termést hasznosítottak erdőről, mezőről. A tavasz nagy slágere pedig a friss, zsenge csalán volt, amivel mostanság egyre többen próbálkoznak újra. Jól is teszi, aki belevág, hiszen akármilyen furcsán hangzik, a csalán az egyik legegészségesebb tavaszi zöldféle! Nagy kedvenc, mint csalánfőzelék, de a citromos csalánleves legalább ilyen finom!
Szerencsére a főzési előkészületek során teljesen elveszíti csípős tulajdonságát – a levélfelületeken található szőrök már egy intenzív mosással ártalmatlanná tehetők. Ha ez megvan, már csak le kell csipkedni a leveleket a csalán száráról, a továbbiakban pedig spenóthoz hasonlatosan lehet feldolgozni. Szedés közben gyenge pitypangleveleket is gyűjthetünk a csalánhoz, hiszen ilyenkor azok is zsengék, finomak és tele vannak vitaminnal.
Hozzávalók
Így készül:
A csalánleveshez készítsük elő a csalánleveleket: legjobb egy zacskóban vizet engedni rá, a zacskó nyakát összeszorítva alaposan összerázni. A kezelés után már nem csípnek a levelek. A krumplit hámozzuk meg, kockázzuk fel. A hagymát pirítsuk le az olajon, tegyük hozzá a felkockázott krumplit és az apróra vágott vagy zúzott fokhagymát. Öntsük fel vízzel, tegyük hozzá a fűszereket és főzzük addig, amíg a krumpli megpuhul.
Adjuk a levesalaphoz a csalánt és újraforrástól számítva 3 percig hagyjuk rotyogni – ennyi idő alatt megzuhannak a csalánlevelek. Ha már úgy érezzük, hogy jó, turmixoljuk össze a levest, majd engedjük fel a választott tejszínnel.
Ellenőrizzük az ízeket, ha kell, pótoljuk a sót. Végül facsarjuk bele a citromot a csalánlevesbe – az enyhe savanykás vonulat remekül passzol a friss zöld alapízhez, az eredmény pedig egy csodás és egészséges tavaszi krémleves. Jó étvágyat hozzá!