kulcsár edina
Május közepéig kellett várnunk, hogy tartósan meleg napokat élvezhessünk. Május 10-11-től legalább 10 és legfeljebb 28 °C közé helyezik a várható hőmérsékletet az időjósok. A kijárási korlátozás is visszaszorult, hát itt az ideje kimozdulni és akár nyárson sütni vagy grillezni egyet a szabadban.
Több hónapra bezárkóztunk otthonainkba a fránya járvány miatt, majd sokan fellélegeztek 2021. április 24-én, amikor újra leülhettek egy vendéglátóhely teraszára. Talán a házhoz rendelés nem egyenértékű az éttermi kiszolgálással? (Költői kérdés.) Ugyanakkor vannak polgártársak, akik nem szeretnének vegyülni a tömegekkel, még oltottan sem. Nekik (is) ajánlott az alábbi cikket elolvasni, hogy ötletet kapjanak az egyéni grillezéshez.
Alapanyagok
Először is mi az a grillezés? „Az étel nyílt lángon történő elkészítése” – ahogy a Kertvarázs Magazin cikke taglalja. Rengeteg mindent süthetünk húsevőként: kolbászok, hús- és halszeletek, s persze szalonnák ezerféle ízesítését és pácolt fajtáját. Ezeket nem nehéz beszerezni, mert minden átlagos élelmiszerüzletben kaphatók, amikhez társulnak a húsboltok. Szezonális akciót mutat be a Spar újság, míg a Lidl katalógus is megpróbálja felvenni ezen a téren a versenyt és grillrudacskákat, valamint pácolt húsokat ajánl. De ahogy tudjuk, egy Interspar vagy egy nagyobb Spar üzlet jóval több lehetőséget nyújt, ezért helytálló a mottójuk: „Nálunk egy füst alatt mindent beszerezhetsz!”
Húskerülőként kissé nehezebb az alapanyagok beszerzése, illetve nem annyira széles a paletta, de egyre inkább foglalkoznak a receptoldalak a réteg kiszolgálásával, íme a marie claire gyűjteménye.
Lokáció
A „legszebb” és legegyszerűbb a saját kertben sütögetni. Ez ugyebár nem áll rendelkezésre mindenkinek. Szóba jöhet egy hivatalosan kijelölt szabadtéri, parkerdei hely. Ezt viszont vagy sokan ismerik (tehát valószínűleg foglalt a hétvégén) vagy nincs kedvünk elmenni olyan távolságra. Marad a (társasházi) erkély? Olvassuk el a tűzvédelmi szabályzatot, mielőtt nekiállunk ilyesminek! Egyes lakóközösségi szabályzatok megengedik az elektromos grill használatát. (Ha még nem lenne elegünk az otthonlevésből.)
Sütőeszköz
Már Magyarországon is létrejöttek szaküzletek grillberendezések értékesítésére, tanácsadásra. Kérhetünk tanácsot a szakeladóktól, vagy mehetünk saját kútfőnk után. No, de milyen készüléket válasszunk? A legegyszerűbb és manapság a legdivatosabb a kontaktgrill, melyet az is tud használni, aki nem rendelkezik erkéllyel, egyszerűen a konyhában is felállítható. Csupán egy konnektor kell hozzá. A készülékeken található hőmérséklet-szabályozóval beállítjuk a megfelelő hőfokot, és már sülhetnek is az előre pácolt ízletes húsok, zöldségek, nyársak.
Az elektromos grillsütők kínálatában megtalálhatók a szabadon álló grillsütők, melyek általában három-négy lábbal rendelkeznek, alul egy kis asztalkával a fűszereknek, önteteteknek. Mivel kis helyen elfér, könnyen, gyorsan beüzemelhető, hamar zamatosabbnál-zamatosabb fogások kerülhetnek az asztalra. Nagy előnye az ilyen fajta sütőknek, hogy több elemük mosogatógépben is tisztítható.
Talán nem annyira elterjedt, ellenben jóval praktikusabb a függőleges grillsütő. Képzeljünk el egy gyrossütőt, ami minden oldalról sugározza a hőt.
Május még furfangos hónap, tervezzük meg több szempontból, mikor akarunk kinti grillezést csinálni. Pongrácék most köszönnek be, ezért ildomos megtekinteni az időjárás előrejelzést városok szerint.