Létrehozva: 2021.05.07.

Beköszöntött a szép idő, irány grillezni! (X)

Május közepéig kellett várnunk, hogy tartósan meleg napokat élvezhessünk. Május 10-11-től legalább 10 és legfeljebb 28 °C közé helyezik a várható hőmérsékletet az időjósok. A kijárási korlátozás is visszaszorult, hát itt az ideje kimozdulni és akár nyárson sütni vagy grillezni egyet a szabadban.

 

Forrás: pexels.com

Több hónapra bezárkóztunk otthonainkba a fránya járvány miatt, majd sokan fellélegeztek 2021. április 24-én, amikor újra leülhettek egy vendéglátóhely teraszára. Talán a házhoz rendelés nem egyenértékű az éttermi kiszolgálással? (Költői kérdés.) Ugyanakkor vannak polgártársak, akik nem szeretnének vegyülni a tömegekkel, még oltottan sem. Nekik (is) ajánlott az alábbi cikket elolvasni, hogy ötletet kapjanak az egyéni grillezéshez.

Alapanyagok

Először is mi az a grillezés? „Az étel nyílt lángon történő elkészítése” – ahogy a Kertvarázs Magazin cikke taglalja. Rengeteg mindent süthetünk húsevőként: kolbászok, hús- és halszeletek, s persze szalonnák ezerféle ízesítését és pácolt fajtáját. Ezeket nem nehéz beszerezni, mert minden átlagos élelmiszerüzletben kaphatók, amikhez társulnak a húsboltok. Szezonális akciót mutat be a Spar újság, míg a Lidl katalógus is megpróbálja felvenni ezen a téren a versenyt és grillrudacskákat, valamint pácolt húsokat ajánl. De ahogy tudjuk, egy Interspar vagy egy nagyobb Spar üzlet jóval több lehetőséget nyújt, ezért helytálló a mottójuk: „Nálunk egy füst alatt mindent beszerezhetsz!”

Húskerülőként kissé nehezebb az alapanyagok beszerzése, illetve nem annyira széles a paletta, de egyre inkább foglalkoznak a receptoldalak a réteg kiszolgálásával, íme a marie claire gyűjteménye.

Lokáció

A „legszebb” és legegyszerűbb a saját kertben sütögetni. Ez ugyebár nem áll rendelkezésre mindenkinek. Szóba jöhet egy hivatalosan kijelölt szabadtéri, parkerdei hely. Ezt viszont vagy sokan ismerik (tehát valószínűleg foglalt a hétvégén) vagy nincs kedvünk elmenni olyan távolságra. Marad a (társasházi) erkély? Olvassuk el a tűzvédelmi szabályzatot, mielőtt nekiállunk ilyesminek! Egyes lakóközösségi szabályzatok megengedik az elektromos grill használatát. (Ha még nem lenne elegünk az otthonlevésből.)

Forrás: pexels.com

Sütőeszköz

Már Magyarországon is létrejöttek szaküzletek grillberendezések értékesítésére, tanácsadásra. Kérhetünk tanácsot a szakeladóktól, vagy mehetünk saját kútfőnk után. No, de milyen készüléket válasszunk? A legegyszerűbb és manapság a legdivatosabb a kontaktgrill, melyet az is tud használni, aki nem rendelkezik erkéllyel, egyszerűen a konyhában is felállítható. Csupán egy konnektor kell hozzá. A készülékeken található hőmérséklet-szabályozóval beállítjuk a megfelelő hőfokot, és már sülhetnek is az előre pácolt ízletes húsok, zöldségek, nyársak.

Az elektromos grillsütők kínálatában megtalálhatók a szabadon álló grillsütők, melyek általában három-négy lábbal rendelkeznek, alul egy kis asztalkával a fűszereknek, önteteteknek. Mivel kis helyen elfér, könnyen, gyorsan beüzemelhető, hamar zamatosabbnál-zamatosabb fogások kerülhetnek az asztalra. Nagy előnye az ilyen fajta sütőknek, hogy több elemük mosogatógépben is tisztítható.

Talán nem annyira elterjedt, ellenben jóval praktikusabb a függőleges grillsütő. Képzeljünk el egy gyrossütőt, ami minden oldalról sugározza a hőt.

Forrás: pexels.com

Május még furfangos hónap, tervezzük meg több szempontból, mikor akarunk kinti grillezést csinálni. Pongrácék most köszönnek be, ezért ildomos megtekinteni az időjárás előrejelzést városok szerint.

origo.hu

Elfogadta Brüsszel az őrült háborús tervet, most minden megváltozik

origo.hu

Egyetlen nukleáris rakéta képes lenne elpusztítani egész Budapestet

borsonline.hu

Nekimentek Hosszú Katinkának, az olimpikon nem hagyta szó nélkül az őt ért vádakat

mandiner.hu

Kabaré: Magyar Péter egy sima rádiót nézhetett internetblokkolónak

ripost.hu

Égben írt szerelem? Három csillagjegy szívét dobbantja meg az univerzum!

mandiner.hu

Nagy László a Mandinernek: legalább a fél csapatot ki kellene cserélni Újpesten

origo.hu

Oroszország szövetségese is felkészült az atomháborúra

mindmegette.hu

Megállíthatatlanul terjed a magyarok körében, egyre többen isszák ezt reggelire

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

hirtv.hu

KOMMENT! Új közéleti talkshow Mészáros Nórival hétfőtől csütörtökig 17.50, HírTV! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Így alszanak újabban a japán házaspárok: ezt teszi a feleség, ezt teszi a férj

ÉLETMÓDI

Igazi rekord! 53 kilót fogyott Dorottya! Ez a titkos módszere!

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van