Csodás dolgokat készíthetsz karácsonyra, ismét hívd segítségül a szódabikarbnát! Legyen apró meglepetés a családnak!
Rengeteg dologhoz lehet használni a szódabikarbónát, de idén karácsonykor is segítségedre lesz. Íme két tipp.
Karácsonyfadísz:
Fotó: youtube
Hozzávalók:
2 decis poharat használj mérőedényként
1 pohár szódabikarbóna
1/2 pohár étkezési búzakeményítő
3/4 pohár víz
Így készítsd el:
A szódabikarbónát és a keményítőt öntsd egy tálba, add hozzá a vizet és keverd össze.
A tejszín sűrűségű folyadékot kezd el melegíteni közepes lángon. Hagyd, hogy sűrűsödjön, de vigyázz, ne égjen le! A gyurma állagú anyagot, hagyd kihülni.
Nyújtsd ki, 3-4 mm vastagságúra, mint egy tésztát. Ugyanazokat a formákat használhatod hozzá, mint a mézeskalácshoz. Kisebb adagokban dolgozz, hogy kevésbé ragadjon le a massza. Szívószállal lyukassz ki minden díszt, hogy fel tudd akasztani a fára.
A formákat helyezd egy sütőlapra, tepsibe. Hagyd a levegőn megszáradni. A száradási idő nagyjából 3-4 nap. Száradás után a széleket csiszold le finom csiszolópapírral.
Keverd össze a lisztet és a diót. Add hozzá a cukrot és a szódabikarbónát, fahéjat, szegfűszeget is és keverd tovább. Végül jöhet a méz és a tojás, valamint a só. Gyúrd össze a tésztát.
Egy zacskóban rakd a hűtőbe 30 percre.
A tojás fehérjéket válaszd szét a sárgáktól és verd fel habosra. Add a habhoz a porcukrot, habosítsd tovább. Válaszd szét három részre a habot. Az egyikbe rakj 1 ek kakaóport, a másikba kettőt, keverd őket össze. A harmadikba ne kerüljön kakaó.
Vedd ki a tésztát a hűtőből és nyújtsd ki és csillag, szívecske vagy amilyen karácsonyi formád van szaggasd ki a tésztából. Tojás sárgával kend be az összes forma tetejét.
Süsd meg sütőben 150 C fokon 5 perc alatt.
Amikor kész, egyenként rakj a formákra a fehér habból és egyengesd el. Majd a csokis habot rakd bele egy habnyomóba, és apró pöttyökkel díszítsd a mézeskalácsodat. Fogpiszkáló segítségével, ízlésesen össze is kötheted a kis pontokat. A kreatívitásodra van bízva a díszítés. Apró virágokat, csillagokat is alkothatsz a kakaós habból a mézeskalács formákra.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.