Létrehozva: 2020.11.09.

Szuper kocsonyatrükk, ezt imádni fogod!

A kocsonya tipikusan az az étel, amiből nem lehet keveset főzni. Így amikor elkészül egy hatalmas fazékkal, mindig fejtörést okoz, mibe szedjük ki.

Szuper kocsonyatrükk, ezt imádni fogod!

Amikor egészen hidegre fordul az idő, a háziasszonyok nekiállnak kocsonyát főzni. Mire azonban elkészül a jó sok cupákkal az alaplé, bőven bele lehet fáradni a melóba, egy jó kocsonyához ugyanis legalább 4-5 óra főzési idő kell.

Nagy kérdés ilyenkor, hogy mibe szedjük ki a kész kocsonyát. Sokan nagy méretű tálakat választanak a dermesztéshez, pedig nem igazán jó ötlet. Gyakran ugyanis el se fogy egyszerre ennyi kocsonya, így a megkezdett tálat mindig vissza kell tenni letakarva a hűtőbe. Csakhogy a harmadik kör után már úgy fest a kép, mintha legalábbis egy hadosztály gyalogolt volna végig a kocsonyán. Garantált, hogy a még ép részeket sem találja igazán kívánatosnak a család.

Sokkal érdemesebb adagokra lebontva tárolni a kocsonyát, hiszen így gusztusosabban lehet majd kitálalni. Közvetlenül fogyasztás előtt csak borítsuk egy nagyméretű tányérra a tálka tartalmát, mehet mellé kevés hagyma, illetve ízlés szerint citrom vagy ecet.

Kocsonya (fotó: Ripost)

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Így készül az igazi kocsonya!

Hozzávalók 10 tányér kocsonyához

4 kg kocsonyahús (köröm, bőrke, malacfarok, csülök bőrös része)

2 szál sárgarépa (nem kötelező)

2 szál fehérrépa (nem kötelező)

3 db tojás (nem kötelező)

20-30 szem feketebors

A kocsonya főzésének 5 titka van:

1. Jó minőségű alapanyagokat válassz!

Legjobb, ha vegyesen összeválogatva kerül a fazékba az alapanyag. Legyen benne csülök és néhány köröm, malac füle, farka és bőrkedarabok. Nem mindenki szereti a porcokat, ezért legyen elegendő a színhús mennyisége. A bőrkék pedig legyenek rendesen letisztítva. A kocsonya a bőrkék és a csontok kollagéntartalmától zselésedik. Ha nem elegendő a bőrkés részek aránya, nem tud megdermedni a lé.

2. Lassú tűzön főzd – minimum 4-5 órán át

A hosszú főzési idő azért fontos, hogy az összes zselésítő anyag kifőjön a hozzávalókból és a kocsonya kellően rezgő legyen. Minél lassabban és tovább főzöd, annál tisztább lesz a végeredmény! A lé ne forrjon, hanem gyöngyözzön. Gombostűfejnyi kis buborékok keletkezzenek a lében.

3. Figyelj a fűszerezésre!

Legyen benne elegendő fokhagyma, szemes bors és só. A zöldségek mennyisége ízlés dolga.

4. A főzés során többször merd le a lé felületéről a zsírt!

Ha nem távolítod el, a tálakon is ott lesz majd a kocsonya tetején. Igaz, le lehet róla szedni, de a látvány nem lesz szép.

5. A főzés vége felé tegyél próbát!

Tegyél egy kanál levet tányérra, és rakd hidegre pár percre. Ha elkezd kocsonyásodni, akkor merheted tányérokba. Ha nem dermed meg, öntsd vissza az egészet a lábosba és főzd tovább, hogy elfőjön a lé egy része.

+1 tipp: Ügyelj a tálalásra!

Mindig szűrve mérd a tányérokba a kocsonyalevet! Pár óra alatt tökéletesre dermed.

Fotó: Ripost

Ha lehet, ne mélytányérokba, hanem perem nélküli tálakba tedd, amit később szép tányérra fordítasz. Ünnepi asztalra, vendégeknek különleges látvány! Előételként is feltálalhatod így. A kocsonyát citrommal, ecettel, mustárral, tormával, ecetes hagymával is fogyaszthatod. Megszórhatod a tetejét pirospaprikával, sóval, borssal. Jól illik hozzá a franciasaláta illetve a majonéz.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek