RETRO RÁDIÓ

Miért kell libát enni Márton napon?

Miért kell libát enni Márton napon?
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2020. 11. 10. 12:00

Mi köze van Mártonnak a libához és honnan ered a Márton-napi lakomák hagyománya? Ennek jártunk utána.

Márton napján még az is libát akar enni, akinek egyébként nem ez a kedvenc étele. November 11-e már évek, sőt, évszázadok óta igazi gasztroünnep, amikor minden a libaételek és a kiforrt újbor körül forog. Ezúttal úti kalandok helyett vessük bele magunkat az ízek kavalkádjába, süssünk-főzzünk, kóstoljunk! Keressünk olyan kiváló minőségű, hazai alapanyagokat, borokat, amelyekből nagyszerű libás fogást kerekíthetünk.

Nem véletlen azonban, hogy a novemberi időszakban jut eszünkbe ilyet enni. Egyrészt a libahús és az azt körülölelő háj nem egy könnyed nyári fogás alapja, másrészt sok évszázados hagyománya van az őszutón történő libafogyasztásnak.

Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

Honnan ered a Márton-nap?

A legenda szerint Szent Márton a mai Szombathely területén látta meg a napvilágot 316-ban vagy 317-ben, egy római elöljáró fiaként. Miután megjelent neki Jézus álmában, megkeresztelkedett és Istent szolgálta a jó cselekedeteivel. Amikor püspökké akarták szentelni a küldöttek elől a ludak óljába bújt, akik gágogásukkal lebuktatták, így 371-ben Márton püspök lett.

Egy másik forrás szerint Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, az éves gazdasági munkák zárásának és a téli pihenésnek a kezdetét. Az egész nyári, földeken való munka után, a mezőgazdaságban dolgozók – sok esetben – egy vágósúlyban lévő libát is kaptak a bérük mellé.

A Márton-napi lakomáról

A néphagyományokon kívül a Márton-nap egy egyházi ünnep is. Ilyenkor van a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó olyan nap, amikor jóízűen és gazdagon be lehet lakmározni, de ilyenkor lehetett a tömött libát is levágni. Régen úgy gondolták, hogy minél többet isznak és esznek, annál erősebbek és egészségesebbek lesznek. Egy másik hiedelem szerint azért illik Márton-napon ludat enni, mert aki ilyenkor nem eszik libát, az egész évben éhezni fog.

Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

Így készítsük el a libát

A liba húsa rendkívül ízletes, ebből adódóan a fűszerezése is igen egyszerű: néhány jól eltalált zöld fűszer, egy kevés só és már mehet is a sütőbe a hús. A libát általában sütjük. Ha valóban jót szeretnénk enni, akkor érdemes konfitálni is a húst, ami messze nem olyan bonyolult művelet, mint ahogy hangzik. A dédanyáink által is sűrűn alkalmazott eljárás során a zsírba fektetett húst alacsony hőfokon, hosszan készítjük. Az eredmény szaftos, omlós hús, amelyet a konfitálás végén célszerű lesütni, körbe pirítani.

Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

A liba majd minden része felhasználható, az aprólék és a nyak leveshez kiváló, comb és a mell roston sütve vagy kemencében, a mája pedig számos változatban készíthető el. Ilyenkor szokás még sütőtököt és sült gesztenyét falatozni a borok mellé. A Szent Márton-napi újborok, borvidéktől függően olaszrizling, rozé, pinot noir és portugieser.

A cikket támogatta a Magyar Turisztikai Ügynökség.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.