Létrehozva: 2020.10.03.

Gyilkos piros: szellemcsilitől vadul a Havanna lakótelep

Annyira rákattant a csípős ízre történetünk szereplője, István, hogy elhatározta, saját maga fogja termeszteni a pacalba szükséges erős paprikát. Földje ugyan nincs, csak egy aprócska erkélye a panelház hetedik emeletén, de számára ez nem akadály…

Gyilkos piros: szellemcsilitől vadul a Havanna lakótelep

István leélt fél életnél kicsit többet, mire rájött, hogy az Erős Pistából jól ismert csípős íz valójában kutyafüle ahhoz képest, amit úgy istenigazából erősnek lehet nevezni. Beleásta magát a szakirodalomba, bújta az internetet. Végül oda lyukadt ki, hogyha tényleg rendes, eredeti csípős ízt akar, neki magának kell fölnevelnie egy csilinövényt. Az viszont majd rúg, olyan erős lesz!

Fotó: Ripost/ Markovics Gábor

Irány a csilikirály!

Persze nem egyszerű a panelból elindulva rögtön megtalálni a megfelelő palántát, de István nem bízta ezt sem a véletlenre. Felvette a kapcsolatot a magyar csilikirállyal, tőle vásárolt egy alkalmasnak tűnő, igazi Ghost Chili, azaz szellemcsili tövet. Az alig 10 cm-es növénykét olyan féltve vitte haza, mint ahogy a csecsemőket szokás a kórházból. Még jó! 1 millió fölötti scoville értékben adja majd az erőset a drága…

Az ültetvény tabu!

Otthon aztán igyekezett mindent úgy rendezni, hogy a palánta a lehető legoptimálisabb körülmények közt töltse a következő néhány hónapot – nevezzük tenyészidőnek.

Fotó: Ripost/ Markovics Gábor

A növény egy hatalmas cserepet kapott, hogy minél komfortosabban érezze magát, s hogy gyökere minél több tápanyagot tudjon felszívni. Innentől kezdve a család többi tagjának az erkély tabu volt, kimenni oda csak István engedélyével lehetett, a szellemcsilihez pedig tilos volt hozzáérni.

Parádés termés

Ha nagyon tűzött a nap, István betolta az árnyékbe a csilinövény cserepét, sőt, az is előfordult, hogy esernyőt tartott fölé.

Fotó: Ripost/ Markovics Gábor

Mindennap igény szerint locsolta, sőt, még beszélgetett is vele. Úgy tűnik, a növény meghálálja a sok gondoskodást, gazdája megelégedésére 35 db, kb. 6-8 cm-es gyönyörű termést hozott.

Fotó: Ripost/ Markovics Gábor

„Fantasztikus és az enyém! Ez a változat a világ három legerősebb csilifajtájának egyike. Ennek van íze, ez csíp! Ereje 1.041.427 SHU a csípős ízt mérő scoville skálán ¬- büszkélkedik kérdésünkre István, aki már azt is tudja, mi lesz a termésből: „A felét megszárítom a sütőben és megőrlöm. A port a kulcscsomómon lévő csili-urnába fogom tölteni.

Fotó: Ripost/ Markovics Gábor

Nagyon hasznos! Másik feléből szószt készítek és egész télen nem lesz gondom csípőssel! Ámbár nagyon valószínű, hogy a szomszédok majd rájárnak, itt, a lakótelepen a jó arcok megőrülnek a csiliért...”

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek