Létrehozva: 2020.07.27.

Tudtad, hogy a jó sült kolbász titka a hideg víz?

A disznótoros finomságok egész évben gyorsan és egyszerűen elkészíthetők. A hűtőpultokban ma már előkészítve, mondhatni sütésre készen vár bennünk ez a klasszikus magyaros étel. Ám ha sütés közben durrannak a kolbászok és a hurkák, az próbára teheti a leggyakorlottabb háziasszonyt is.

A hihetetlen népszerűségnek örvendő sült kolbásznak, sült hurkának csak kevesen tudnak ellenállni. A nap bármely szakában jóízűen megesszük, akár hentesnél kenyérrel, mustárral, de a jól elkészített hurka a szépen terített vasárnapi asztalon is megállja a helyét! Hurkát, kolbászt sütni nem nagy ördöngösség, mégis sokszor romjaiban kerül a tányérra. A legtöbb háziasszony megszurkálja, hogy a gőz távozhasson sülés közben, azonban sok esetben még így sem sikerül tökéletes formában tálalni. Előfordul az is, hogy épp azokon a helyeken hasad szét a hurka, ahol megszurkáltuk

A kifogástalan sült kolbász és sült hurka titka a hideg víz!

Sütés előtt mindig áztassuk hideg vízbe pár percre, így garantáltan megőrzi eredeti formáját! Ha így járunk el a hurka esetében el is tekinthetünk a szurkálástól, a kolbászba viszont mindenképp szúrjunk apró lyukakat. Így finom paprikás zsírja ki tud csorogni és a hurka átveheti az ízeket. Süthetjük sütőben, vagy a tűzhelyen teflonban. Ha nem szeretjük túl zsírosan, tehetjük grillrácsra, vagy becsomagolhatjuk egyenként alufóliába, így zsír nélkül is szaftos marad!

EELKÉSZÍTÉS

  • Sütés előtt áztassuk hideg vízbe, kb. 5 percig.
  • A tepsiben tehetünk alá olajat, kis vizet, esetleg mindkettőt.
  • Hideg sütőben kezdjük el sütni.
  • Kis lángon süssük kb. 40 percet. 30 perc után két fakanál segítségével óvatosan fordítsuk át másik oldalára.
  • Ha piros-ropogós a bőre, tálalhatjuk!
  • Legjobb tippek

  • Süthetjük együtt a kolbászt a hurkával, de készíthetjük külön is. Ha magában sütjük, tehetünk mellé krumplit is. Nagyon finom, ha a kiolajozott tepsit savanyú káposztával béleljük, és erre fektetjük a hurkát és a kolbászt!
  • A mustár, a savanyúság, a káposzta és friss kenyér a sült hurka és kolbász nélkülözhetetlen hozzávalói!
  • Krumplipürével isteni, de a legkülönbözőbb krumpliköretek is jól passzolnak hozzá!
  •  

    • Tanácsok:

      A fagyasztott kolbász ne olvasszuk ki teljesen, mielőtt sütőbe rakjuk Megszurkálhatjuk a kolbászt, ha friss, de ne nagyon, mert szétdurran (A hurka sütése külön sztori, azt egy külön posztban megírjuk!) Fagyasztott kolbász nem tanácsoljuk megszurkálni. Nagyobb valószínűséggel szétdurranhat Hideg, vagy csak enyhén megmelegített sütőbe rakjuk a tepsit Takarjuk le a tepsit, mert így nem ég meg a kolbász és nem fröccsen ki a zsír Magas falú tepsit használjunk!
    A kolbász sütési ideje 45 perc! Mi azt javasoljuk, hogy ha friss a kolbász, akkor a kolbászokat alaposan szurkáljuk meg villával, hogy a zsír ki tudjon folyni belőle. Beletesszük a kolbászokat a tepsibe, éppen annyi vizet öntünk alájuk, hogy csak 3-4 mm víz legyen a tepsiben, és még csak egy picit átmelegített, max 100 fokos sütőbe rakjuk a tepsit. 180-190 fokos legyen a sütő sütéskor így kb. 40-45 perc alatt pirosra sül a kolbász. Az utolsó negyed órában érdemes gyakran figyelni, mert kolbásztól függően eltérhet a sütési idő. (Mennyire zsíros, milyen hideg stb.) Ne forgassuk túl sokat a kolbászt! Szerintünk kétszer elég: a sütés 2/3-nál, majd egyszer vissza a befejezés előtt pár perccel. Ugyancsak fontos, hogy le legyen takarva a kolbász alufóliával, így nem ég meg és nem fröccsen ki a zsír! Csak az utolsó 10 percben vegyük le az alufóliát a kolbászról!

     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

    origo.hu

    Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

    borsonline.hu

    Közös fotóval jelentette be Krausz Gábor és Mikes Anna: vége

    magyarnemzet.hu

    Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

    ripost.hu

    Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

    origo.hu

    Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

    mindmegette.hu

    10 tuti húsvéti sütemény, aminek a locsolók is elkérik a receptjét

    ripost.hu

    Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

    vg.hu

    Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

    ripost.hu

    4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

    ripost.hu

    Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    ÉLETMÓDI

    360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

    ÉLETMÓDI

    Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

    ÉLETMÓDI

    Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

    ÉLETMÓDI

    Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

    ÉLETMÓDI

    A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban

    ÉLETMÓDI

    Még reggel is az álmod hatása alatt vagy? Ez történhetett!

    ÉLETMÓDI

    Rámenős és domináns - 4 csillagjegy, akikkel szemben esélyed sincs!

    ÉLETMÓDI

    Bárkire lecsaphat a titokzatos Hashimoto-kór. Ezekre a jelekre figyelj!